Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям спростили життя — в яких банках вже запрацювала нова послуга

З'ясовували, яке нове правило запровадив Нацбанк та де вже можна скористатися новою послугою для купівлі валют

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Монобанку вже можна купити валюту онлайн

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З вівторка, 29 серпня, українцям дозволили купувати валюту онлайн без додаткових умов, як це було від початку повномасштабного вторгнення агресора. Однак, станом на сьогодні, на жаль, у більшості банків така важлива послуга поки що недоступна.

Який банк першим запустив послугу

Як можна помітити у застосунку Монобанку, його клієнти першими отримали можливість скористатися послугою купівлі доларів та євро.

Валюту є можливість обміняти, не виходячи із дому, за курсом:

  • 37,44 грн за долар;
  • 40,89 грн за євро.

Для того, аби провести операцію, слід зайти на свою валютну картку, ввести необхідну суму (в рамках обмеження НБУ) і після цього вона з'явиться на вашому рахунку.

Як оформити валютну картку Моно

Для того, аби отримати валютну картку від Моно, слід виконати такі прості кроки:

  • встановіть застосунок банку та подайте заявку на видачу гривневої картки (для тих, хто раніше не користувався послугами цього банку);
  • пройдіть верифікацію (зустріч із представником monobank);
  • авторизуйтеся в програмі;
  • активуйте картку (треба поповнити рахунок або сплатити будь-яку з покупок);
  • відкрийте меню "Картки та рахунки", оберіть "Відкрити картку або рахунок";
  • перейдіть до розділу "Картки";
  • вкажіть бажану валюту майбутньої картки та оберіть "Відкрити".

У ПриватБанку поки "глухо"

Водночас для клієнтів ПриватБанку невтішні новини – послуги щодо купівлі валюти онлайн поки що не доступні, але їх обіцяють запровадити вже після проведення "необхідних налаштувань".

"ПриватБанк проводить необхідні налаштування сервісу безготівкового валютообміну з урахуванням вимог регулятора та лімітів проведення операцій для скорішого відновлення послуги купівлі продажу валюти через Приват24", — заявили в банку.

За словами директора Департаменту ринків капіталу ПриватБанку Антона Коваленка, фінустанова відновлює безготівковий продаж валюти "прозоро та в рамках етичних норм, щоб не створювати тиску на золотовалютні резерви України та потенційне навантаження на ринок через різницю курсів".

ПУМБ та Райффайзенбанк: яка ситуація

Клієнтам банків ПУМБ та Райффайзенбанк також функція купівлі валюти онлайн поки що недоступна.

Які нові правила запроваджує НБУ

Як ми розповідали раніше, з 29 серпня реглятор запроваджує такі правила:

  • вперше з початку повномасштабної війни надасть змогу банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку;
  • збільшить зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців. У НБУ нагадали, що такий інструмент доступний із 21 липня 2022 року.

"Зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими. Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом. За необхідності Нацбанк готовий застосувати додаткові заходи для мінімізації множинності обмінних курсів", – йдеться у позиції НБУ.

Де не можна обмінювати долари

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, де не можна обмінювати долари.

Якщо ви побачите в Інтернеті оголошення, що десь встановили кіоск, де за вкрай вигідними цінами можна купити долари, але від кінцевої зупинки тролейбуса треба пройти ще 50 метрів у ліс, і незрозуміло, де він буде стояти, то логічно, що там купувати валюту не треба. Це вкрай сумнівна організація, яка, скоріше за все, обмінюватиме валюту, починаючи від 20 000 доларів, – говорить експерт.

Ні в якому разу не можна обмінювати валюту "на руках". Навіть якщо людина вас запевняє, що в неї вигідніший курс, ніж у перевірених установах.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як довго українцям доведеться спостерігати за "стрибками" долара. Також ми розповідали про те, до яких нових правил від НБУ варто готуватися вже у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.