Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вже у вересні – до яких нових правил від НБУ варто готуватися

Нововведення сприятимуть стабільності та надійності фінансової системи України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ запровадить нові правила для банків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вже з 11 вересня поточного року Національний банк України (НБУ) впровадить зміни в правилах обов'язкового резервування для фінансових установ. Ці заходи спрямовані на регулювання фінансових показників юридичних осіб, зокрема термінів вкладів.

Про це повідомили в пресслужбі НБУ.

Згідно з повідомленням, такі зміни є необхідними для зменшення ризиків структурного надлишку ліквідності в банківській системі та уникнення ринкових викривлень. Зміни в нормативах обов'язкового резервування відображаються так:

  • обсяг обов'язкових резервів за строковими коштами та вкладами юридичних осіб (крім інших банків) буде складати 10% в національній валюті та 20% в іноземній валюті. Раніше ці показники становили відповідно 0% і 10%;
  • подібні нормативи діятимуть і для коштів на вимогу на поточних рахунках юридичних осіб.

Навіщо потрібні обов’язкові резерви

Однією з основних цілей змін є забезпечення більш ефективного регулювання ліквідності банківської системи та уникнення несподіваних коливань на ринку.

В НБУ появили, що обов'язкові резерви є важливим інструментом для центральних банків. Вони передбачають зобов'язання фінансових установ зберігати на своїх кореспондентських рахунках певний відсоток коштів. Це допомагає стабілізувати ринкову ліквідність та знижує ризики фінансових надлишків.


Що відомо про перевірки НБУ

Національний банк України відновив планові перевірки банків та небанківських установ. Перевірки стосуватимуться валютного контролю, санкційного законодавства та фінансового моніторингу.

Нагадаємо, що Нацбанк призупинив перевірки 15 червня 2022 року через воєнний стан в країні. Тоді було прийняте рішення проводити їх у дистанційному режимі.


НБУ вивів з ринку банк "Конкорд"

НБУ 1 серпня прийняв рішення ліквідувати АТ "АКБ "Конкорд". Тобто він втратив статус фінансового учасника на українському ринку.

Банк був ліквідований відповідно до статті 77 Закону України "Про банки та банківську діяльність" через постійні порушення вимог законодавства у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів злочинного походження, фінансуванням тероризму та підтримкою поширення зброї масового знищення.

Раніше ми повідомляли, які суми можуть викликати підозри банку у 2023 році. Також ми повідомляли, що деяких українців позбавили доступу до банківських карток Revolut.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.