Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курсові коливання стали константою? Як довго ще буде "стрибати" долар

Експерти пояснили, що незначні курсові коливання в межах кількох копійок певним чином свідчать про стабільність іноземної валюти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курсові коливання іноземної валюти притаманні для розвинених країн

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку курс долара щодня демонструє певні коливання то вниз, то вгору. Так, ці зміни не завжди є суттєвими, зазвичай показники іноземної валюти коливаються в межах кількох копійок. Але навіть це не дає українцям чіткого розуміння, чого очікувати від курсу долара надалі та чи довго відбуватимуться такі зміни.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з експертами та дізналася, чи довго ще долар демонструватиме курсові "стрибки" на валютному ринку.

Зміст
1.Чи є курсові коливання на валютному ринку нормальним явищем
2.Які основні фактори впливають на валютні коливання
3.Чи є перспективи для того, аби курс долара зафіксувався на одному значенні
4.Як відреагував курс долара на ракетні удари по зерновій інфраструктурі
5.Як довго курс долара ще демонструватиме коливання на валютному ринку

Чи є курсові коливання на валютному ринку нормальним явищем


Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснив, що в ринковій економіці коливання національного курсу валют є нормальним явищем. Але тут вже питання стоїть в тому, чи відбуваються якісь надзвичайні коливання, які не притаманні розвиненим країнам.

Тобто, в розвинених країнах, якщо коливання надзвичайні, це означає наявність кризи, збанкрутіння банків чи якесь інше потрясіння. А незначні коливання на кілька копійок, це показники ринковості економіки, тому в принципі я не бачу нічого поганого. А те, що курс долара певною мірою зростатиме, це знову ж таки специфіка нашого економічного розвитку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Які основні фактори впливають на валютні коливання


За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, стабільність курсу долара ґрунтується на макрофінансовій допомозі, яку Україна отримує від західних партнерів. Загалом, в країні, де працює нормальна економіка, стабільність грошової одиниці напряму пов'язана з загальним обсягом експорту та надходженням валюти від експортних операцій.

Наразі, в умовах війни, всі основні надходження в Україну здійснюються від макрофінансової допомоги. Так, за рік ми отримали 20 млрд доларів від експорту зернових культур, але ще близько 40 млрд доларів допомоги ми отримали від західних партнерів.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

З такою думкою погодився й Олексій Плотніков. Він зазначив, що головним фактором валютних коливань є попит та пропозиція на долар, які, власне й обумовлені отриманням мікрофінансової допомоги.

Якщо від наших партнерів надходять гроші до бюджету, надаються різні гранти, кредити, то попит вгамовується, а якщо ця допомога пригальмовується, тоді, навпаки, спостерігається зростання попиту та здорожчання долара.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Ба більше, треба розуміти, що в умовах війни Національний банк зміг наростити золото-валютні резерви, які наразі безпрецедентно великі – 39 млрд доларів. Все це дає підвалини для більш-менш стабільної ситуації на валютному ринку, каже Олег Пендзин.

Тому, скоріш за все, як мінімум до кінця вересня курс долара на валютному ринку несуттєво коливатиметься в межах сформованого коридору, а саме 37-38 гривень.

Чи є перспективи для того, аби курс долара зафіксувався на одному значенні


Як пояснив Олексій Плотніков, якщо курс долара зупинить свій рух, це не буде нормальним явищем. Курсові зміни в межах 1 гривні вважаються нормальними ринковими коливаннями.

Для економіки, можливо, це й буде добре, але, знову ж таки, причин для фіксації зараз немає, а встановити його на одному рівні з точністю до копійок, технічно навіть нереально, – каже експерт.

Як відреагував курс долара на ракетні удари по зерновій інфраструктурі


Якби Україна повністю залежала від експорту, то, напевно, у такому випадку курс долара дуже сильно "стрибнув" би, запевнив Олег Пендзин. Проте, оскільки наш економічний стан зараз залежить від макрофінансової допомоги, то долар майже не відреагував на ракетні удари з боку РФ по зерновій інфраструктурі. Дійсно, там були певні коливання в межах кількох копійок, але вони не були напряму пов'язані з цими подіями.

Як довго курс долара ще демонструватиме коливання на валютному ринку


На мою думку, такі коливання спостерігатимуться мінімум до 1 жовтня поточного року, а потім вже буде багато складових для подальшого прогнозування. Річ у тім, що до 15 вересня Кабмін має подати до Верховної Ради проєкт бюджету на 2024 рік, де мають бути чітко прописані перспективи отримання нами макрофінансової допомоги.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Експерт також пояснив, що від цього й залежатимуть перспективи курсу. Тобто, якщо не виникне проблем з отриманням макрофінансової допомоги, то, скоріш за все, курс рухатися не буде. В іншому випадку, звісно, варто чекати, що курс гривні буде послаблюватися.

Олексій Плотніков також пояснив, що курсові коливання спостерігатимуться й надалі, важливо лише, щоб це відбувалося в адекватних межах. Адже ці коливання свідчать насамперед про те, що наша економіка жива, а в наших реаліях це дуже важливо.

Раніше ми розповідали, що зараз відбувається з попитом на іноземну валюту. Також ми писали, скільки коштуватиме долар протягом останнього місяця літа. Більше про стан валютного ринку читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.