Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям буде непросто зняти готівку у Польщі: яке нововведення запроваджує країна

Розповідаємо, чому банкоматів у Польщі може різко поменшати вже у найближчому майбутньому

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Польщі запроваджують нові правила щодо зняття готівки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У сусідній Польщі з 23 вересня 40% банкоматів мають бути обладнані системою фарбування банкнот. Через це нововведення частина компаній збирається демонтувати своє обладнання у деяких невеликих населених пунктах.

Як повідомляється, система фарбування банкнот (IBNS) є доволі дороговартісною, але згідно з вимогами, вона поширюється на 8,5 тисяч банкоматів з майже 21 тисячі, які зараз працюють у країні.

IBNS передбачає, що якщо клієнт спробує силою дістати купюри у банкоматі лусне пакет із фарбою. Готівка забрудниться і ці гроші грабіжник вже ніде не зможе використати.

Втім компаніям потрібно витратити майже 5 тисяч євро, щоби обладнати свої банкомати такою системою. Це майже половина вартості банкомата, тому фірмам це правило не до вподоби.

Наприклад, компанія Planet Cash, яка володіє розгалуженою системою банкоматів у Польщі, на впровадження доведеться витратити приблизно 5 мільйонів євро.

Тому українцям, які виїхали з країни через війну та наразі живуть у невеликих польських містечках слід готуватися до того, що банкомати почнуть зникати. Усе тому, компаніям вигідніше відмовитися від їх використання, ніж модернізувати під нові вимоги.

"Ми постійно оптимізуємо нашу мережу і на цьому етапі ми вирішили демонтувати деякі банкомати. Намагаємось замінити банкомати на пристрої, які також мають функцію внесення готівки – щоб оптимізувати витрати", – розповіли Planet Cash.

Для людей в маленьких містечках це може означати, що вони втратять можливість швидко отримувати доступ до своїх рахунків, щоби зняти готівку.

Як ще можна знімати гроші в Польщі?

В країні працює унікальна система Blik, завдяки якій можна знімати готівку навіть без пластикової картки. Однак користуватися системою можуть лише клієнти польських банків.

Якщо у вас вже є рахунок у місцевій фінансовій установі, то вам достатньо знайти банкомат, в меню обрати функцію Blik або "Транзакція без картки", вказати суму. Після цього потрібно згенерувати унікальний код через застосунок тієї чи іншої фінустанови.

Цей код потрібно ввести в банкоматі та знову підтвердити транзакцію у застосунку. Якщо ви все зробили правильно, апарат видасть необхідну вам суму

Раніше ми розповідали, які монети та банкноти українцям слід обміняти до 30 вересня 2023 року. Також ми писали про ліміти на зняття готівки у банкоматах Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.