Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лишився один місяць: які монети та банкноти потрібно здати українцям

У Нацбанку пояснили українцям, у яких фінансових установах можна обміняти гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До кінця вересня українці можуть здати монети, які вже вийшли з готівкового обігу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям потрібно терміново перевірити свої гаманці на наявність дрібних монет та банкнот гривні старих зразків, які вже вилучені з готівкового обігу. Адже залишився один місяць, коли їх ще можна обміняти.

Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України.

Які монети потрібно обміняти

В повідомлені зазначено, що йдеться про застарілі монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок, а також банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

В НБУ наголосили, що обміняти монети можна до 30 вересня 2023 року включно. Після закінчення цього терміну гроші вже не будуть обмінюватися.

Де можна обміняти старі монети та банкноти

Для здійснення обміну необхідно звернутися до Національного банку України або уповноважених банків, таких як:

  • Ощадбанк;
  • ПриватБанк;
  • Райффайзен Банк;
  • ПУМБ.

Нацбанк також надає можливість громадянам обміняти такі монети та банкноти на інші монети й банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, в сумах, кратних 10 копійкам (для монет), без стягнення плати за проведення обміну.

Адреси для обміну у Національному банку України:

  • у Києві: Контрактова пл., 2А;
  • у Дніпрі: вул. Воскресенська, 13;
  • у Львові: вул. Коперника, 4;
  • в Одесі: вул. Рішельєвська, 8;
  • у Харкові: Театральна пл., 1;
  • у Хмельницькому: вул. Володимирська, 91.

Що відомо про вилучення застарілих грошей з готівкового обігу

З 1 жовтня 2019 року монети номіналами 1, 2 і 5 копійок втратили свій статус платіжного засобу і були виключені з готівкового обігу. Вже з 1 жовтня 2020 року розпочалося вилучення монет номіналом 25 копійок і завершилася процедура вилучення банкнот номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 і 200 гривень, які були випущені до 2003 року.

Ці дії є частиною комплексного плану оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні, розробленого Національним банком України. Це сприятиме підвищенню захисту та якості грошей та полегшить готівкові розрахунки, зробивши їх більш комфортними та зручними для громадян.

Коли НБУ може почати друкувати гроші

В НБУ не "друкують" гроші, щоб сплачувати банкам відсотки за депозитними сертифікатами. Однак існують випадки, коли виникає подібне явище.

У пресслужбі регулятора пояснили, що такий "друк" грошей відбувається, коли фінансову систему поповнюють "новими" грошима, які раніше там не були. Це може статися у трьох ситуаціях:

  • при прямому фінансуванні урядових видатків;
  • при купівлі іноземної валюти;
  • при кредитуванні банків НБУ.

Проте важливо зауважити, що у випадку операцій з депозитними сертифікатами діє інший механізм – НБУ забирає вільні кошти з банків та повертає їх з відсотками, не випускаючи в обіг "нові" гроші.

Раніше ми повідомляли, що НБУ спрогнозував стан економіки на наступні два роки. Також ми писали, що Зеленський підписав закон про кредитні спілки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.