Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Співчуття може залишити без грошей: якої афери з "військовими" треба остерігатися

Намагаючись допомогти, українка залишилися без значної суми, а надії на повернення коштів небагато

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українка потрапила на шахрая, думаючи, що допомагає військовому

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Співчуття та допомога українцям, які постраждали від війни, та військовослужбовцям, які потребують лікування – це ознака людяності та щирості. На жаль, цими якостями часто користуються шахраї, щоб виманювати кошти у довірливих людей. Мешканка Рівненської області потрапила у пастку зловмисника і втратила значну частину грошей.

Про це розповіли представники місцевої поліції у Facebook.

Жінка звернулася до правоохоронних органів і повідомила про випадок шахрайства. Потерпіла розповіла, що наприкінці вересня познайомилася у соціальній мережі з військовим. Принаймні за його словами. Він нібито отримав серйозне поранення на фронті, а тепер перебуває у лікарні.

Увійшовши в довіру до мешканки селища Рокитне, шахрай почав скаржитися на нестачу медикаментів і коштів, щоб їх придбати. Для підтвердження своєї ситуації відправив фото з лікарняного ліжка. Співчутлива жінка перерахувала 1 000 грн, але цього виявилося замало.

"Зловмисник попросив іще фінансово допомогти, бо вкрай складна ситуація, і запевнив, що все поверне. Потерпіла погодилася і в загальному підсумку поповнила бюджет шахрая на 20 402 грн. А згодом профіль чоловіка був заблокований, сам абонент знаходиться поза зоною досяжності", – констатували в поліції.

За фактом шахрайства розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України. Аби розпізнати особу афериста, долучили працівників відділу протидії кіберзлочинам у Рівненській області.

Правоохоронці закликають бути обачними у питаннях волонтерства і допомоги, особливо у період воєнного стану. Шахраї значно активізувалися після початку повномасштабного вторгнення і вигадують нові схеми обману, кожного разу все хитріші. Якщо хтось просить фінансово підтримати через соцмережі чи месенджері, завжди перевіряйте дату реєстрації користувача, його активність, кількість постів і друзів тощо.

Поширене шахрайство на OLX

Раніше редакція Pro Гроші опитувала читачів і дізналася, які афери розповсюджені на популярному порталі оголошень OLX. Виявляється, дуже часто українців обманюють продавці, зареєстровані на сайті спеціально для шахрайства. Серед найпоширеніших схем можна виділити такі:

  • продаж непрацюючої або поламаної техніки, замаскованої під робочу;
  • обмани з купівлею домашніх улюбленців, вимоги надіслати попередню оплату;
  • афери з продажами одягу, який не відправляють після повної оплати.

Зазвичай зловмисники просять користувачів попередньо оплатити товар або надіслати частину суми як завдаток. Найбільш досвідчені шахраї навіть особисто зустрічаються з клієнтом, демонструють товар і віддають його, втім згодом з’ясовується, що річ поламана або неякісна.

Українцям рекомендують робити замовлення на OLX лише з безпечною доставкою, інакше існує велика ймовірність втратити кошти. Бажано здійснювати оплату покупки тільки після повного огляду та перевірки стану товару.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців по-новому "розводять" на гроші та розповідав, як працює шахрайська схема з виплатами. Також ми повідомляли, яку підступну схему вигадали, щоб виманити гроші українців через Telegram.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.