Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова шахрайська схема на Facebook: яким повідомленням не треба довіряти

Зловмисники розсилають користувачам Facebook попереджувальні повідомлення, які ведуть на сайт-підробку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти використовують Facebook, щоб виманювати персональні дані

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахрайство у соціальних мережах – це один із найрозповсюдженіших способів обманом заволодіти чужими персональними даними. На жаль, користувачі не завжди обачно ставляться до повідомлень від незнайомих контактів і виконують вказівки, не замислюючись над наслідками.

Про нову шахрайську схему на Facebook розповів приватний детектив Руслан Болгов.

Він особисто отримав у месенджері дивне повідомлення про нібито велику кількість скарг на акаунт, через що сторінку буде заблоковано, а вміст стане недоступним. Щоб розв'язати проблему, необхідно залишити заявку про скасування блоку за посиланням.

"Ваша сторінка у Facebook порушує стандарт спільноти. Наша система отримала повідомлення від багатьох людей про порушення авторських прав, підроблену ідентифікацію, порушення конфіденційності, неприйнятний зміст Якщо вважаєте рішення неправильним, можете подати апеляцію за посиланням", – йдеться у тексті.

Клікнувши на активний рядок, користувач потрапляє на стандартну форму введення логіна і пароля Facebook. Звісно, ця сторінка є фішинговою, що можна зрозуміти за деталями дизайну. Як тільки людина введе персональні дані акаунту, вони потраплять до рук шахраїв. Після цього можна попрощатися з іншою особистою інформацією та коштами на банківських картках.

Зазвичай фішингове посилання намагається копіювати відомий сайт, якому довіряють користувачі. Наприклад, так часто створюють дублікати державних ресурсів, на яких пропонують фінансову допомогу ВПО та постраждалим від війни.

Шахраї почали тиснути на жалість

Раніше ми розповідали про чергову схему аферистів, пов’язану з вимаганням коштів. Її деталі озвучила українка Ольга Ткаченко в TikTok, оскільки сама мало не потрапила на гачок. Одного дня жінка отримала телефонний дзвінок і почула жалісливий голос, який просив повернути 1 700 грн на карту. Виявляється, бабуся хотіла оплатити газ, але випадково відправила суму на чужий рахунок.

Щоб ввести в оману та підтвердити свої слова, аферистка:

  • надіслала фото квитанції з мокрою печаткою Укрпошти та дійсним номером рахунку Ольги;
  • скаржилася на старість бабусі та м’яко тиснула на жалість;
  • погодилася на меншу суму, щоб повернути хоча б частину коштів.

Ольга не розгубилася і не стала виконувати прохання. Вона зателефонувала оператору постачальної компанії та дізналася, що на рахунок не приходило коштів. Плюс в особистому кабінеті не було переплати за газ. Тож жінка зрозуміла, що її намагалися обманути, та розповіла історію, аби проінформувати українців про нову аферу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців по-новому "розводять" на гроші та розповідав, як працює шахрайська схема з виплатами. Також ми повідомляли, що українці ризикують втратити гроші на картках Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.