Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть отримати допомогу на оплату комуналки – як подати заявку

Зазначається, що відповідальним міністерством за реалізацію проєкту "Прихисток" визначено Мінреінтеграції

Фото: УНИАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці зможуть менше платити за комуналку

Фото: УНИАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні почався опалювальний сезон. Для більшості українців тарифи на комунальні послуги є зовсім не дешевими, тому влада йде громадянам на зустріч. У межах опалювального сезону 20243-2024 років деякі українці зможуть отримати доплату від держави на комунальні витрати.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Про яку виплату йдеться

Мова йде про допомогу від держави, яка надається в межах програми "Прихисток", що реалізується з ще квітня 2022 року. Ця програма спрямована на осіб, які безплатно поселили в себе вдома внутрішньо переміщених осіб.

Зазначається, що за програмою "Прихисток" передбачена компенсація у розмірі 450 гривень на місяць за розміщення одного ВПО у теплий період року та 900 гривень – під час опалювального сезону.

"Компенсація виплачується за рахунок коштів Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ)", – йдеться у повідомлені.

Наголошується, що за розміщення однієї особи ВПО у своїй оселі українці отримують допомогу на оплату комунальних послуг.

  • власники помешкання, які прихистили в себе ВПО;
  • представники власників житла;
  • орендарі житла державної або комунальної власності.

Варто додати, що за програмою "Прихисток" житло отримали вже 3,1 мільйона переселенців. На покриття комунальних витрат держава виплатила українцям близько 2,2 мільйона гривень.

Як отримати виплату

Для отримання виплат українці мають виконати певний список дій:

  1. Зареєструвати своє житло на "Прихистку".
  2. Наступного дня подати заяву до органів місцевого самоврядування (виконавчого комітету), вказавши ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та додати копії документів, що посвідчують їх особи.
  3. У день, коли припиниться розміщення внутрішньопереміщеної особи або зміниться їхня кількість, подати заяву з інформацією про зміну переліку проживаючих осіб.
  4. Звернутись до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення для отримання грошової допомоги.

Виплата здійснюється у безготівковій формі за вказаними у заяві банківськими реквізитами до 20 числа наступного місяця за умови відсутності заборгованості по комуналці власника житла.

"До кінця жовтня планується профінансувати компенсації на загальну суму більш ніж 180 мільйонів гривень за прихисток переселенців у липні-серпні 2023 року. Також вже є домовленості з ТЧХУ щодо продовження програми "Прихисток" у першому півріччі 2024 року", – повідомляють на Урядовому порталі.

Що відомо про опалювальний сезон у столиці

У Києві впроваджують новітню систему опалення, яка автоматично регулює рівень тепла у житлових будинках. Робота системи залежить від погодних умов у місті.

Зазначається, що нова система опалення реагує на ситуацію з погодою та автоматично визначає рівень тепла.

Раніше ми вже писали, як утримати тепло у квартирі навіть без опалення. Також ми пояснювали, як українцям зекономити на опаленні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.