Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зігрітися вдома не вийде: які проблеми з опалювальним сезоном виникли у Києві

Опалювальний сезон у Києві офіційно розпочався ще у середині жовтня, однак станом на зараз без опалення ще перебувають багато будинків столиці

Фото: Київтеплоенерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частина житлових будинків у Києві залишається без тепла

Фото: Київтеплоенерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон для деяких киян не розпочався 16 жовтня. Так, у місті ще є житлові будинки, яким досі не підключили централізоване опалення попри те, що на календарі вже 13 листопада, а температура за вікном суттєво знизилася.

Як повідомляють у Київській міськдержадміністрації, без опалення перебувають житлові комплекси, які мають власні котельні.

Водночас теплопостачання у будинках відсутнє через те, що їх управителі не уклали договори на газопостачання, а мешканці заборгували за тепло.

Врегулювати ці проблеми важко через зміну управителя котельні чи коли об'єкт передають на баланс ОСББ. Відповідальні посадовці мали б розв'язати ці проблеми ще до початку опалювального сезону, але проігнорували ці питання.

За інформацією КМДА, без тепла у столиці зараз живуть десятки родин. Люди змушені обігрівати свої помешкання електроприладами, додатково навантажуючи мережі.

Відомо, що не опалюються будинки за наступними адресами:

  • вулиця Жилянська, 59 – мова про житловий комплекс "Дипломат Холл", де ОСББ досі не домовилося про постачання газу з Нафтогазом;
  • провулок Лабораторний, 7 – тут комерційна компанія відмовилась обслуговувати котельню. Але до цього обслуговувала одразу чотири будинки, не розділивши борг між ними та підписала договір на постачання газу;
  • вулиця Сергія Данченка, 28, 28-А, 28-Б, 30, 32, 32-А, 32-Б, 34, 34-А — ЖК "Крістер град";
  • Кадетський Гай, 8, 10, 12 — ЖК "Медовий";
  • вул. Андрія Аболмасова, 4, 4-А — ЖК "Friendly House" – комерційна компанія, що обслуговувала котельні, в попередній опалювальний сезон почала споживати газ без договору з Нафтогазом. Отримала газ за цінами постачальника останньої надії (що майже у 10 разів більше, ніж для населення) та закінчила опалювальний сезон із великим боргом. Сім котелень, що постачали тепло на всі ці будинки – не обслуговувались належним чином.
  • вулиця Миколи Вінграновського, 2, вул. Бориса Антоненка-Давидовича, 1 — ЖК "Вудсторія", де комерційне підприємство, яке обслуговувало котельні, в попередній опалювальний сезон почало використовувати блакитне паливо без договору з Київгазом та Нафтогаом. Відкрито кримінальне провадження;
  • вул. Алматинська, 109 – тут котельнею займається ОСББ, яке досі не підписало договір на постачання газу.

Змінити ситуацію можна, якщо мешканці будинків самоорганізуються та створять ОСББ, кажуть у КМДА.

"Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків можуть самостійно управляти котельнями або ж, за відсутності боргу за газ, передати їх у комунальну власність та управління "Київтеплоенерго", — зазначають у пресслужбі держструктури.

Як у Києві регулюють опалення у помешканнях людей

У Києві рівень тепла у будинках регулюється автоматично завдяки новітній системі, яка реагує на зміни температурних показників. Тобто, якщо на вулиці панує тепла погода, опалення у квартирах киян зменшується, а якщо погода стає прохолоднішою – рівень опалення підвищується.

За словами мера столиці Віталія Кличка, цю систему встановили у Києві кілька років тому. Однак до неї під'єднана лише частина житлових будинків.

Де в Україні не буде опалення взимку

Одразу вісім українських міст не зможуть підключити до централізованої системи опалення через бойові дії. Мова про міста, які розташовані на сході. Тобто, мешканці цих міст зимуватимуть без опалення, втім людей обіцяють забезпечити пічками-булер'янками та буржуйками.

Раніше ми розповідали, чи вистачить Україні ресурсів для спокійного проходження зими. Також ми писали, як українці можуть зменшити свої витрати на опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.