Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців по-новому "розводять" на гроші: як працює шахрайська схема з виплатами

Українцям не варто довіряти всім повідомленням про виплати фінансової допомоги, які публікують в мережі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Шахраї обманюють українців, обіцяючи фінансову допомогу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабної війни з’явилося багато програм грошової допомоги для українців. Виплати здійснюють як міжнародні благодійні організації, так і вітчизняні фонди. Плюс окремо громадянам допомагає держава. Шахраї не могли оминути стороною такий гачок і користуються ним для виманювання коштів.

Про нову маніпулятивну схему розповіли в Центрі протидії дезінформації.

Хто, коли і кому виплачує фінансову допомогу – таких відомостей в Інтернеті багато, і легко заплутатися у видах грошової підтримки. Останнім часом у соціальних мережах та месенджерах активно поширюють інформацію про доступні для українців одноразові виплати у розмірі 6 600 грн.

"Для більшої правдоподібності та переконливості зловмисники посилаються на нібито ухвалений Верховною Радою України закон №2708-267 "Про виплату грошової допомоги усім громадянам України", – пишуть у повідомленні.

Втім такого закону не існує. Є ЗУ №2708 "Про працю", але він жодним чином не пов'язаний з фінансовими виплатами. Шахраї навмисне використовують схожі цифри, щоб увести людей в оману. Зрозуміти, що інформація "липова", можна одразу після переходу за посиланням, яке відправляє до сумнівного Telegram-каналу.

На жаль, не всі українці скептично ставляться до подібних маніпуляцій. Вони вірять, що можуть отримати додаткові кошти, тож без зайвих роздумів переходять на фішингові сайти і залишають там особисті дані. Так банківська інформація потрапляє в руки аферистів, а ті не забаряться використати її у власних цілях

У Національній поліції закликають: при виявленні підозрілих посилань – одразу блокувати сторінку чи залишити скаргу щодо неправомірних дій. У випадку зняття коштів з картки треба неодмінно звертатись у кіберполіцію.

Найбільш цинічні схеми шахраїв у 2023 році

Раніше ми розповідали, що після 24 лютого 2022 року в аферистів прокинулося друге дихання. Вони почали вигадувати нові схеми обману, маніпулювати емоціями та почуттями, вдаватися до хитрощів тощо. За словами директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрія Поддєрьогіна, серед основних "гачків", якими користуються зловмисники, є:

  • спекуляції на державних виплатах;
  • фейкові благодійні збори;
  • неправдива інформація про родича на війні.

Розуміючи, що багатьом людям необхідна грошова допомога, злочинці розсилають SMS-повідомлення про можливість отримати виплати. Або спамлять оголошеннями у соціальних мережах, закликаючи переходити за посиланням і реєструватися. Необхідно довіряти лише перевіреним джерелам і залишати будь-яку особисту інформацію тільки на офіційних ресурсах.

Також шахраї продовжують влаштовувати фейкові збори. Наприклад, пишуть про необхідність лікування для військового чи постраждалих внаслідок ракетної атаки. Плюс створюють несправжні благодійні фонди, щоб зібрати кошти для ЗСУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахрайським схемам немає меж і розповідав, як аферисти крадуть гроші українців. Також ми повідомляли, яку підступну схему вигадали в Telegram, щоб виманити гроші українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.