Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахрайство на OLX: Pro Гроші дізналися історії невдалого онлайн-шопінгу українців

Ми зібрали історії українців про те, як вони невдало повірили продавцям на OLX та були ошукані аферистами

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці часто потрапляють на шахраїв під час онлайн-шопінгу

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Портал OLX – дуже популярна в Україні платформа для продажу та купівлі різноманітних товарів. Будь-хто може створити оголошення, вказати актуальну інформацію і чекати відгуків користувачів. На жаль, сайт став чудовим інструментом шахраїв, від яких ніхто не застрахований.

Редакція Pro Гроші опитала читачів і дізналася кілька історій людей, які хотіли купити необхідний товар на OLX, але дарма витратили кошти.

Чому треба обережно купувати вживану техніку на OLX

Портал приваблює українців можливістю купити "з рук" побутову техніку і гаджети дешевше, ніж в офіційних магазинах. Але існує ймовірність того, що продавець підсуне непрацюючий товар і зникне з радарів. Це сталося з Оксаною, яка кілька років тому знайшла оголошення про продаж iPhone 5 за 2 000 грн.

Дівчина дуже хотіла мати саме iPhone і з радістю відгукнулася на оголошення. Вона уточнила, що невелика ціна її не збентежила, оскільки гаджет був вживаний, а модель – не надто популярна.

Домовилася про зустріч із продавцем. Це виявився знайомий мого одногрупника, тож я вирішила, що він точно "не кине". Після розмови назвав ціну 2 500 грн, бо нібито нещодавно поміняв батарею. Дивлюся – телефон чудово працює, не побитий, все супер. Продавець попросив вийняти SIM-карту перед тим, як віддати мені. Я заплатила кошти і ми попрощалися, – констатувала Оксана.

Майже одразу iPhone вимкнувся просто в руках. Як не намагалася дівчина, включити його не змогла. У сервісному центрі після перевірки сказали, що батарея тримає лише 10 хвилин, а SIM-карта потрібна російська, бо українські гаджет не приймає.

Продавець більше не виходив на зв'язок. Як результат – довелося чекати ще 2 тижні та витратити 1 000 грн на ремонт, аби телефон хоча б запрацював.

Купівля тварин – теж погана ідея

Наша читачка Марина також розповіла історію невдалої угоди на OLX. Вона вирішила купити цуценя мопса (так, на сайті функціонує окремий розділ, де публікують оголошення про продаж домашніх та екзотичних тварин, товарів для улюбленців тощо). Знайшла пропозицію і почала спілкуватися з продавцем, вирішуючи питання оплати.

Спочатку все було чудово, продавець чемно спілкувався. Ми домовилися, що я заберу цуценя, але тут чоловік почав говорити про передоплату в розмірі 2 000 грн. Я не хотіла платити, але він почав тиснути морально: "У вас що, немає грошей? Вам взагалі потрібне щеня?" І я заплатила, – розповіла дівчина.

Після цього продавець ще добу знаходився на зв'язку, відповідав на питання про місце, де можна забрати мопса. Але згодом просто перестав відповідати на повідомлення. Марина зазначила, що тоді заробляла приблизно 4 000 грн на місяць, і втратити половину зарплати через недобросовісну людину було дуже шкода.

Як можна залишитися і без грошей, і без одягу

Здавалося б, купівля предметів гардеробу на OLX – чи не найбезпечніша річ. Кожного дня українці замовляють одяг через Інтернет, але завжди треба буди пильними, бо шахраїв вистачає. Денис розповів редакції Pro Гроші, як кілька років тому натрапив на оголошення про продаж якісного зимового взуття. Йому сподобався зовнішній вигляд черевик, а ще більше – прийнятна ціна.

Хлопець зв’язався із продавцем, обговорив деталі, написав контактні дані для відправки товару поштою. Умовою купівлі було поповнення телефонного рахунку на 1 200 грн. Продавець пояснив це проблемами з банківською картою.

Спочатку я хотів відмовитися від угоди, але він запропонував скинути фотографії свого паспорту. На всякий випадок, нібито як захист від шахрайства. Подумав, ну якщо я маю фото паспорта, то це точно не якась афера. Заплатив кошти і, звісно, не отримав замовлення. Я не встиг зберегти фотографії на телефон, а продавець видалив всю нашу переписку, – уточнив Денис.

Він звернувся до поліції та повідомив про випадок шахрайства, але результатів це не дало. Єдиний раз, коли хлопець вирішив придбати одяг через Інтернет, закінчився невдало. Після цього, констатував постраждалий, він зарікся купувати речі десь, окрім фізичних магазинів.

Прості правила безпеки під час онлайн-шопінгу

Покупка товарів в Інтернеті може бути зручною та ефективною, але важливо дотримуватися базових правил безпеки, щоб захистити особисті дані та фінансову інформацію. Не варто сліпо довіряти продавцям, особливо якщо плануєте купівлю на сайтах оголошень, а не в офіційних інтернет-магазинах. Важливо виконувати такі інструкції:

  • перевіряти рейтинг і відгуки товарів/продавців;
  • використовувати лише надійні сайти;
  • переходити за посиланнями, які мають захищене з'єднання (SSL);
  • створити складний пароль для облікового запису;
  • читати сторінку з політикою конфіденційності;
  • перевіряти виписки з платіжної та кредитної картки;
  • не надсилати особисті чи фінансові дані через електронну пошту або повідомлення у месенджерах.

Правила безпеки для того й існують, щоб їх дотримуватися. Лише таким чином можна позбавити себе "щастя" спілкування з шахраями і зберегти власні кошти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аферисти заполонили сайти знайомств і розповідав, за якою схемою шахраї крадуть гроші. Також ми повідомляли, яку підступну схему вигадали аферисти, щоб виманити гроші українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.