Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стати жертвою аферистів може кожен: в НБУ розповіли про найпопулярніші шахрайські схеми

Українцям варто бути завжди уважними та обережними в інтернеті, адже це допоможе їм зберегти свої гроші

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї використовують підлі схеми, щоб обманути українців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сучасний світ важко уявити без інтернету. Онлайн-платежі, електронні гроші, інтернет-магазини – все це робить наше життя зручнішим і швидшим. Але, разом з тим, зростає й кількість шахраїв, які намагаються використовувати нашу залежність від інтернету для своїх злочинних схем. Як повідомляє заступник керівника НБУ Олексій Шабан, на сьогодні більшість, а саме 86% шахрайських транзакцій відбуваються саме в Інтернеті.

Про це пишуть у пресслужбі НБУ.

Як захистити себе від шахраїв

Шабан зазначив, що люди вже більш-менш засвоїли правило про заборону передавати дані своєї платіжної картки.

"Тепер стає нагальним розуміння того, що потрібно захистити номер мобільного телефону, прив'язаний до рахунку. Для цього треба ідентифікувати цей номер у мобільного оператора за своїми паспортними даними", – сказав він.

Щоб зменшити ризики стати жертвою шахраїв під час онлайн-покупок, заступник голови НБУ порадив користуватися відомими маркетплейсами або ж рейтинговими інтернет-магазинами.

Які схеми використовують шахраї

За словами Олексія Шабана, зловмисники володіють вмінням маніпулювати почуттями громадян. Особливо вразливими стають люди, які перебувають у стані тривоги або під тиском, оскільки вони схильні до фінансових ризиків. Злочинці використовують такі ситуації, надсилаючи повідомлення про надто вигідні угоди або надзвичайні обставини, які вимагають негайного реагування.

Найменш схильні до потрапляння на ці схеми доросліші люди, зокрема пенсіонери. А ось молодь віком від 18 до 24 років з найбільшою ймовірністю реагує на такі шахрайські повідомлення.

Одна з найпопулярніших шахрайських схем – повідомлення про виграш, за який потрібно сплатити комісію. Також аферисти часто відправляють меседж про нібито соціальні грошові виплати від держави чи міжнародних організацій.

"З минулого року поширеним видом шахрайства стали фішингові сторінки в інтернеті, що клонують офіційні сайти, які надають фінансову допомогу. Посилання на них розповсюджувалися аферистами в месенджерах, щоб громадяни, перейшовши за посиланням чи зареєструвавшись, розкривали злодіям персональні дані", – розповів Шабан.

Шахраї вигадали нову схему обману

В Україні аферисти використовують нову схему обману під час підготовки громадян до зими. Жителька Збаразької громади стала жертвою шахраїв, які обіцяли продати дрова за привабливою ціною. Відправивши 14 тисяч гривень на карту "продавця", жінка виявила, що його телефон більше недоступний. Як наслідок, вона залишилась без грошей і дров.

Поліція застерігає громадян від передоплати за товари та послуги, а також радить бути обачними щодо перерахування грошей незнайомцям. У зв'язку з цим інцидентом правоохоронці розпочали кримінальне провадження згідно зі статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України та розшукують осіб, винних у цьому.

Раніше ми повідомляли, яку підступну схему вигадали аферисти, щоб виманити гроші українців. Також ми писали, що аферисти заполонили сайти знайомств.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.