Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть залишитися без грошей? Чому банки блокують картки клієнтів

Банківські картки українців можуть заблокувати у трьох основних випадках

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Блокування банківських карток

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В сучасному світі складно уявити громадян, які не користуються банківськими картками. Однак потрібно бути обачними, адже в деяких випадках фінустанови можуть заблокувати картки своїх клієнтів.

Розповідаємо, у якому разі українцям можуть заблокувати банківські картки.

  • Підозрілі операції

Система штучного інтелекту в банках аналізує операції, які здійснюються за карткою того чи іншого клієнта. Це потрібно для того, аби убезпечити гроші громадян від вторгнення шахраїв. Якщо банк бачить "нетипову операцію" за карткою, це означає, що раніше клієнт ніколи не робив такі дії.

Якщо громадянин протягом певного періоду використовував банківську картку лише для розрахунків онлайн, а потім вирішив зняти велику суму готівки, то, скоріш за все, фінустанова заблокує дану операцію, а представники банку можуть зателефонувати клієнту, аби підтвердити такі дії.

  • Фінансовий моніторинг

За вимогами Національного банку України в кожній банківській установі створено спеціальну комісію, яка стежить за операціями, які клієнти проводять за картками, адже найпоширенішою причиною блокування банківських карток є саме порушення фінансового моніторингу.

Наприклад, якщо людина часто поповнює рахунок або регулярно знімає з нього великі суми, то у працівників банку може виникнути підозра у відмиванні грошей. Або, якщо клієнти часто відправляють гроші за кордон, чи регулярно отримують звідти перекази тощо.

Загалом перелік причин блокування карток через фінансовий моніторинг може різнитися в залежності від самого банку.

  • Наявність виконавчого провадження

Це може бути відкрите виконавче провадження щодо примусового стягнення аліментів або навіть штрафу за порушення правил дорожнього руху. У такому разі картку клієнта можуть заблокувати до моменту погашення заборгованості.

Проте, чи заблокують рахунки українцям в такому випадку, залежить також й від фінустанови. Наприклад, ПриватБанк та Monobank блокують картку клієнта миттєво, але є й ті банки, які можуть ігнорувати таку причину блокування.

Раніше ми писали, що ПриватБанк запустив новий сервіс, який допомагає боротися з шахраями. Також дізнавайтеся, який курс валют встановив НБУ 21 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.