Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар пішов у вільне плавання? Що відбувається з валютою без фіксованого курсу

Скасування фіксованого курсу долара в Україні тепер вимагає більшої уваги та обачності перед прийняття рішення щодо інвестицій та обміну валюти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В українських обмінниках подорожчав долар

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України оголосив про скасування фіксованого курсу долара з 3 жовтня. Проте, це ніяк не вплинуло на офіційний курс американської валюти в Україні. Станом на 11:00, один долар коштує 36,56 гривні. Проте, обмінники та чорний ринок відчувають суттєві зміни.

Сайт Pro Гроші пропонує розібратися, що відбувається з курсом долара в обмінниках та на чорному ринку.

Який курс долара встановили обмінні пункти

Зранку 3 жовтня курс американської валюти почав демонструвати значні коливання. О 03:00 середній курс продажу становив 38,21 гривні, а курс покупки — 38,05 гривні. О 4 ранку ціна на долар зросла, але о 5 годині можна було спостерігати спад, після чого вартість валюти знову збільшилась. До 11:00 курс долара став таким:

  • продаж – 38,40 грн/дол. (+0,25);
  • купівля 38,10 грн/дол. (+0,11).

Це свідчить про те, що обмінники намагаються адаптуватися до нової реальності та реагувати на попит та пропозицію на долари. Поки що ці коливання є помірними, але це може змінитися з часом.

Що відбувається з курсом долара на чорному ринку

На чорному ринку також спостерігаються зміни в курсі долара. Станом на 3 жовтня, українцям пропонують продати свої накопичення по 38,20 гривень/долар, це такий самий курс, який пропонували 2 жовтня. Однак придбати долари за минулим курсом вже не вийде, адже іноземну валюту пропонують вже по 38,45 гривні, що на 10 копійок більше, ніж вчора.

Люди, які раніше купували долари на чорному ринку, можуть зіткнутися з вищими цінами, і це вплине на їхні грошові витрати та фінансові плани.

Що відомо про перехід до керованої гнучкості обмінного курсу

3 жовтня в Україні почав діяти новий режим обмінного курсу, який в деяких аспектах відрізняється від попередньої системи плаваючого курсу. Зокрема, Національний банк надалі буде контролювати ситуацію на валютному ринку.

Офіційний курс буде визначатися на міжбанківському ринку з активною участю НБУ, залишаючи правила для готівкового ринку без змін. Цей захід спрямований на уникнення суттєвого послаблення гривні, яке може виникнути в умовах вільного плавання курсу.

Регулятор прагне забезпечити баланс між попитом і пропозицією валюти, щоб курс міг коливатися в обидва напрямки, зберігаючи стабільність гривні. У планах – мінімізувати різницю між готівковим і офіційним курсами.

Кого торкнеться перехід до керованої гнучкості обмінного курсу, вже розповів голова Нацбанку Андрій Пишний. Також журналісти сайту Pro Гроші запитали у заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, що чекати від курсу долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.