Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що може статися з гривнею в жовтні – економіст назвав ризики для валюти

Разом із заслуженим економістом України розібралися, які чинники можуть вплинути на знецінення національної валюти

Фото: Pixabay, УНІАН, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, чи зміниться національна валюта України у разі її вступу в ЄС

Фото: Pixabay, УНІАН, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Національна валюта кожної країни піддається впливу різноманітних факторів, і Україна не є винятком. Стан гривні та її обмінний курс залежать від численних факторів, які можуть змінюватися протягом року, місяця чи дня.

Журналісти сайту Pro Гроші звернулися до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова та запитали: які загрози існують для гривні у жовтні.

Що може загрожувати гривні у жовтні

На знецінення гривні може вплинути кілька основних чинників. Один із головних – це припинення фінансової допомоги з боку західних партнерів. Україна регулярно отримує фінансову підтримку від Міжнародного валютного фонду та Світового банку, і ці кошти є важливими для підтримки стабільності нашої національної валюти. Також до факторів, які можуть призвести до падіння гривні, можна віднести:

  • підвищення попиту на іноземну валюту;
  • ситуацію на фронті.

За словами Олексія Плотнікова, "ось ці чинники мають певний вплив на міцність гривні". Однак він відзначає, що це не означає, що гривня обов'язково зникне. Вона може стати дешевою в порівнянні з іноземною валютою, але не зникне з обігу.

Ні, вона не зникне, вона просто буде дешевою, наприклад, якщо курс з 38 гривень перетвориться у 50 гривень. У такому разі громадянам потрібно буде мати дуже багато національної валюти, аби купити долари чи євро, набагато більше, ніж зараз. Ось такими можуть бути результати знецінення гривні. Але насправді немає практики, щоб якась валюта зникла, тому що вона знецінюється.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

У разі вступу України в ЄС, чи з'явитися інша валюта замість гривні

Країни Євросоюзу мають різні підходи до валютної політики, і перехід на євро або збереження національної валюти може бути обрано в залежності від ситуації та переваг країни.

Дійсно, хтось переходить на євро, а хтось залишає ту валюту, яка була в обігу раніше, наприклад, шведські крони, угорські форинти, польський злотий, румунські леї тощо.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Отже, в даному контексті важливо враховувати можливість України виконати критерії для переходу на євро та можливість залишити гривню як національну валюту під час приєднання до ЄС.

Раніше ми з економістом розібралися, як змінився курс долара у вересні та до чого готуватися далі. Також ми писали, що відбувається з доларом на початку жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.