Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У клієнтів ПриватБанку "зникають" SWIFT-перекази – чому це відбувається

Гроші зникли у невідомому напрямку, жодна сторона не бере відповідальність за втрату коштів

Фото: Privatbank, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Клієнт ПриватБанку втратив SWIFT-переказ

Фото: Privatbank, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Клієнт ПриватБанку очікував зарахування на рахунок SWIFT-переказу з Бельгії. Але кошти не надійшли. При цьому у фінансовій установі стверджують, що гроші від юридичної особи не були отримані взагалі.

Свою історію розповів киянин на порталі Мінфін у розділі відгуків.

За інформацією користувача, 24 листопада європейський банк відправив проєктні кошти на рахунок організації в Україні. Ці фінанси виділила Єврокомісія у рамках співпраці. Установа в Бельгії, яка здійснювала транзакцію, надала підтверджувальні документи про успішне відправлення суми. Повернення чи блокування не було, про що теж свідчать офіційні дані іноземного банку.

Проте рахунок отримувача досі пустий. Представники ПриватБанку говорять, що кошти від юридичної особи не надходили, тобто вони зникли у невідомому напрямку та абсолютно безслідно. Причин виникнення проблеми ніхто не називає, пояснень, як могло трапитися зникнення, клієнт також не почув.

Він подав запит до Національного банку України, де дізнався наступне: "якщо кошти не повернулися відправнику, банк організації-отримувача не міг їх не отримати". Тож тепер вимагає від ПриватБанку зарахувати відправлені кошти на рахунок або надати пояснення – чіткий перелік причин, через які може трапитись зазначена ситуація.

"Гроші відправлені, але не отримані на вказаний рахунок IBAN, і не повертались організації-відправнику. Інформація необхідна для початку розслідування цієї ситуації з залученням Нацбанку та банку, через який Єврокомісія здійснює транзакції", – констатував клієнт. Відповіді від представників ПриватБанку не дочекався.

Зауважимо, зазвичай між фінустановами існують комерційні відносини, завдяки чому здійснювати SWIFT-перекази можна швидко і безпроблемно. Але якщо у двох банків немає прямої угоди, то в процесі братиме участь банк-посередник, що збільшує вартість та час транзакції. Українцю порекомендували у коментарі до відгуку перевірити можливість участі третьої установи, бо саме через неї могли виникнути труднощі.

Зміни у правилах міжнародних переказів

ПриватБанк повідомив про вимушений, але тимчасовий крок, пов'язаний зі здійсненням SWIFT-переказів із гривневих карток, щоб унеможливити спекуляції на різниці валютних курсів. Фінансова установа підвищила розмір комісії, зокрема раніше за кожну операцію Р2Р доводилося віддавати 2% від суми. Тепер комісія збільшилася удвічі.

До 1 жовтня поточного року за міжнародні перекази та валютні виплати від міжнародних компаній ПриватБанк знімав 0,5% комісії. Наразі розмір становить 1%. Зате досі дозволяється проводити Р2Р-транзакції з гривневої на закордонну картку та на будь-який валютний рахунок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк впроваджує важливе нововведення для бізнесу. Також ми повідомляли, що клієнти ПриватБанку зіткнулися з проблемою через кредитні кошти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.