Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

56 тисяч грн "розчинилися" у повітрі: як клієнт ПриватБанку втратив кошти

Гроші українця опинилися на рахунку антикварного магазину в Америці, хоча він не підтверджував проведення транзакції

Фото: Pexels, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У клієнта ПриватБанку незаконно списали кошти на оплату антикваріату

Фото: Pexels, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З картки клієнта ПриватБанку списалися 56 тисяч гривень на оплату замовлення в американському антикварному магазині. Ліміт в розмірі 0 гривень не спрацював і не вберіг кошти, списані шахрайським шляхом. Фінустанова не допомогла їх повернути.

Історію опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком Dima Gor, розповів, що вночі 3 березня з кредитної карти зняли кошти на оплату товару в антикварному магазині Сполучених Штатів Америки на загальну суму 56 тисяч гривень. При цьому ліміт на Інтернет-покупки встановлено 0 грн. Українець зазначив, що не отримував жодного повідомлення про підтвердження операцій від банку.

Як тільки він дізнався про списання, протягом 15 хвилин заблокував картку в мобільному додатку та зателефонував на гарячу лінію за номером 3700, щоб повідомити про незаконну транзакцію.

"Вранці того ж дня звернувся до відділення ПриватБанку з письмовим проханням провести розслідування. Також попросив на час розгляду справи припинити нарахування відсотків і відновити рахунок кредитної картки до стану, в якому він перебував до крадіжки шляхом негайного повернення всіх фінансів, згідно Постанови Правління Національного банку України від 30 квітня 2010 року", – уточнив клієнт.

Отримав від представників установи відповідь: при здійсненні оплати було правильно введенно номер картки, термін дії та код CVV2, що унеможливлює повернення переказаних сум та призупинення відсоткових нарахувань за кредитом. Зате оператор, приймаючи заяву, в усній формі сказав, що клієнт вчасно звернувся на гарячу лінію. Це дозволило заблокувати кошти та залишити їх в банку.

Що відповіли в ПриватБанку

Українець поцікавився, як вийшло, що велика сума списалася без будь-якого підтвердження. І вимагав у представників фінустанови пояснення, навіщо встановлювати ліміти в додатку на оплати в інтернеті, якщо ця система безпеки взагалі не працює. У відповідь на скаргу ПриватБанк зазначив, що зазвичай після підв’язки картки на сайті власник дає згоду на подальші списання з неї без додаткового підтвердження, що не суперечить правилам платіжних систем.

Водночас Інтернет-ліміт спрацьовує при проведенні ризикових операцій в мережі. Система аналізує конкретний сайт, враховуючи тисячі чинників, тож не завжди приймає потрібні користувачам рішення. Співробітники висловили жаль та остаточно констатували: у них немає повноважень в односторонньому порядку здійснювати повернення завершеної транзакції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що бізнес ФОПа зупинився через криптовалюту. Також ми повідомляли, що українець "обпікся" на державній позиці, та розповідали, чому ПриватБанк не повернув гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.