Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Одна послуга може призвести до боргів: що мають знати клієнти ПриватБанку

Клієнтку не повідомили про збільшення кредитного ліміту, через що виникла заборгованість перед банком

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерці нарахували борг через підвищення кредитного ліміту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк без відома клієнтки надав на дебетову універсальну картку кредитний ліміт. Жінка не помітила зміни та продовжувала використовувати фінанси для власних потреб. Згодом виявилося, що на рахунку є борг.

Історію опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком amicable, розповіла, що 19 січня відкрила у житомирському відділенні Приватбанку картку "Універсальна". При цьому наголосила працівниці фінустанови, яка видавала замовлення, що жодних кредитних лімітів не потребує, оскільки ніколи ними не послуговувалася.

Протягом місяця клієнтка кілька разів застосовувала картку, приймала та відправляла платежі, хоч суми були невеликі. Вона пенсіонерка, тож не має великих надходжень. На початку березня випадково побачила на електронній пошті повідомлення про наявність кредитного боргу в розмірі 1 880 гривень.

"Звісно, як завжди із підтримкою Приватбанку, довелося витратити годину, щоб зв’язатися для вирішення проблеми через мобільний додаток. Пояснивши оператору свою ситуацію, я була здивована відповіддю: виявляється, генеральний офіс у Києві сам вирішив збільшити кредитний ліміт до 2 200 гривень (до цього він за моїм проханням дорівнював нулю). Без мого відома, просто самі взяли і вирішили", – обурливо констатувала жінка.

Інформації про зміни не надходило

У серпні минулого року пенсіонерка змінила засіб інформування від банку про всі операції (за що щомісяця сплачує 20 гривень) на повідомлення SMS. Але з 25 серпня жодних сповіщень не було, що доводять наявні скріни. Співробітники ПриватБанку не змогли надати підтвердження, що фінустанова таки інформувала про надання кредиту.

Існує положення, яке регламентує можливість встановлювати кредитні ліміти на розсуд банку в будь-який час. Як уточнили представники у відповідь на скаргу клієнтки, картка "Універсальна" дає змогу користуватися як власними грошима, так і фінансами банку з пільговим періодом до 55 днів, протягом якого немає плати за послугу.

При цьому, кажуть оператори, наявність ліміту на картці не зобов'язує клієнта до його використання. Встановлений розмір відображається в особистому кабінеті, а натиснувши на картку можна побачити суму власних або використаних кредитних коштів. Там же, в Приват24, за бажанням можна зменшити ліміт.

Власне, українці порекомендували спочатку погасити заборгованість, після чого вона зможе самостійно змінити розмір кредитних грошей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українець "обпікся" на державній позиці, та розповідав, чому ПриватБанк не повернув гроші. Також ми повідомляли, що ПриватБанк без причини відмовив клієнту в послузі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.