Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Транзакції українців можуть опинитися під загрозою – кому варто підготуватися

Розповідаємо про те, які транзакції людей банки можуть почати перевіряти досить прискіпливо

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нова вимога не поширюється на певних клієнтів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські банки повинні перевіряти своїх клієнтів на перевищення витрат, які вони вказували в анкеті під час відкриття рахунку чи актуалізації даних, та реагувати на випадки, коли заявлені суми вищі за фактичні. Саме тому кожна людина, яка користується послугами фінустанови, має заповнювати спеціальну анкету, де вказує свій рівень доходу та очікувану кількість платежів на місяць.

Про це розповіла юристка компанії YouControl Катерина Подерня.

Та зверніть увагу, що така вимога не поширюється на клієнтів – фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та обсягом, які мають раціональне пояснення.

Загалом, клієнтів перевірять у кількох ситуаціях:

  • сума транзакції перевищує 400 тисяч гривень;

  • одна зі сторін учасників фінансової операції має реєстрацію, проживає, перебуває чи має рахунок у Росії, чи іншій країні, яка не виконує належним чином рекомендації міжнародних урядових організацій;

  • фінансові операції стосуються політично важливих осіб, членів їх сімей та інших пов'язаних із ними осіб;

  • якщо проводяться платіжні операції з переказу за кордон;

  • якщо здійснюються фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів);

  • як електронний е-резидент, який здійснює фінансові операції.

Також фінансовому моніторингу підлягають "підозрілі" операції й у такому разі сума не має значення. Наприклад, якщо суб'єкт первинного фінансового моніторингу має підозру, що фінансові операції є результатом злочинної діяльності або пов'язані з фінансуванням тероризму або поширенням зброї масової поразки.

Яке головне завдання банків на 2-3 місяці

Раніше ми вже писали, що за словами заступника голови ради директорів Конфедерації будівельників України, голови правління ГЛОБУС БАНКУ Сергія Мамедова, головним завданням банків у найближчі 2-3 місяці є забезпечення повного спектра надаваних громадянам послуг з максимальним спрощенням необхідних "звичних" процедур. Також не варто забувати про створення комфортних умов перебування клієнтів у відділеннях.

Війна та ракетний терор, як зазначив банкір, дали поштовх до розвитку "автономних" банківських мереж, багатошарових систем кіберзахисту та універсальних клієнтських систем. Він запевняє, що у найближчі тижні більшість комерційних банків протестують власні системи на випадок тривалого блекауту.

Все для того, щоб створити максимально ефективні "протоколи роботи" та мати час для їхнього вдосконалення.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що банкомати Ощадбанку можуть "вкрасти" ваші гроші. Також ми повідомляли про те, як нові правила вплинуть на продаж валюти на чорному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.