Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оптимістичні прогнози: яке головне завдання банків на найближчі два місяці

Експерт розповів про спільну мережу Power Banking та що відбуватиметься в роботі комерційних банків у найближчі два місяці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ситуація в економіці потруху почала покращуватися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Напередодні зимового періоду банківські установи почали дбати про безперебійну роботу своїх відділень на випадок нових ракетних ударів. Понад 70% всіх відділень зможуть працювати у звичному режимі в умовах блекауту, тривалістю до двох тижнів.

Про це розповів заступник Голови Ради директорів Конфедерації будівельників України, голова правління ГЛОБУС БАНКУ Сергій Мамедов.

Банкір розповів, що станом на кінець січня 2023 року понад 40% відділень приєдналися до спільної мережі Power Banking (за даними НБУ, на початку року мережа об’єднувала 1827 банківських філій в близько 300 населених пунктах з усіх регіонів країни). І протягом вересня-жовтня ця мережа може охопити вже понад ⅔ всіх банківських філій.

Він нагадав, що об'єднана мережа Power Banking передбачає, що відділення банку оснащене альтернативними джерелами живлення, резервними каналами зв’язку (інтернет, телефонія тощо). Крім того, спільна мережа гарантує клієнтам отримання послуг "першої необхідності":

  • зняття готівки,
  • здійснення платежів та переказ коштів,
  • обміну валют,
  • отримання консультаційних послуг від менеджерів банків, 5) відкриття карткових рахунків.

Крім того, Power Banking гарантує певні безпекові заходи для клієнтів (захист персональних даних, охорону відділення тощо).

"Ще на початку літа у більшості комерційних банків тривав процес універсалізації персональних банківських застосунків, удосконалення дистанційних каналів продажу "складних" банківських продуктів, таких, як відкриття рахунків, розміщення депозитів, подання заявок на іпотечні кредити за програмою "єОселя", не кажучи вже про здійснення конвертації валют, певного виду грошових переказів та платежів тощо", – сказав експерт.

Яке головне завдання банків на 2-3 місяці

На його погляд, головним завданням комбанків у найближчі 2-3 місяці є забезпечення повного спектра надаваних громадянам послуг з максимальним спрощенням необхідних "звичних" процедур, а також створення комфортних умов перебування клієнтів у відділеннях. Війна та ракетний терор, як зазначив банкір, дали поштовх до розвитку "автономних" банківських мереж, багатошарових систем кіберзахисту та універсальних клієнтських систем. Він твердить, що у найближчі тижні більшість комерційних банків протестують власні системи на випадок тривалого блекауту, щоб створити максимально ефективні "протоколи роботи" та мати час для їхнього вдосконалення.

Також банкір дав поради для клієнтів на випадок тривалого блекауту:

  • поцікавитися, яке з найближчих від вас банківських відділень під’єднане до мережі Power Banking;
  • дізнатися про умови роботи відділення на випадок тривалих перебоїв з електропостачанням;
  • поцікавитися про можливості здійснення необхідних банківських операцій;
  • за змогою, встановити на смартфон банківський застосунок, чи скористатися телефоном "гарячої лінії" на випадок екстраординарних ситуацій;
  • пам’ятати, що банківська система надійно захищена, а фахівці банків працюватимуть в режимі надзвичайної ситуації.

"Об’єктивні обставини війни змусили банківську систему не лише створювати потужну "оборону" від ворога, починаючи від альтернативних джерел живлення, і до посиленого кіберзахисту, а ще й втілювати передові технології, мета яких полягає у максимально швидкому, безпечному наданні необхідних послуг. На мій погляд, восени банківська система України буде повністю готовою до можливих нових випробувань", — наголосив Сергій Мамедов.

Розвиток банківської сфери на найближчі 1,5-2 місяці: прогноз експерта

Експерт звернув увагу на те, що ситуація в економіці вперше за 1,5 року війни дає змогу зробити зважені та аргументовані оптимістичні прогнози. Очікується, що до кінця року ВВП зросте до 2,9%, інфляція не перевищить 10,8%, облікова ставка буде знижена до 20-18%, накопичені потужні міжнародні резерви у 42 млрд $. Всі ці фактори, на його погляд, спонукатимуть банківський сектор до активного розвитку.

Так, на думку банкіра, у вересні-жовтні умови за більшістю популярних банківських депозитних та кредитних продуктів суттєво зміняться:

  • середні ставки за "комерційними" іпотечними програмами залежно від умов кредиту (терміну погашення та суми першого внеску) можуть знизитися в середньому на 3-5%;
  • середні ставки за гривневими депозитами з розміщенням від 3 міс. до 6 міс. будуть знижуватись до рівня 14% з "чистим" прибутком до 6% річних;
  • середні ставки на гривневі вклади з розміщенням від 6 міс. до 1 року знизяться до 15-16%;
  • середні ставки за автокредитами на нові авто скоротяться на 3-5 в.п. – нарахування для клієнтів залежно від розміру першого внеску та терміну кредиту складуть до 3-11% річних.

За півтора-два місяці, як прогнозує фахівець, в сегменті іпотечного кредитування "комерційні" банківські програми потенційно зможуть скласти конкуренцію державній програмі "єОселя", а кількість виданих іпотечних кредитів може зрости майже вдвічі — до 900-1000 кредитів на місяць (для порівняння за даними НБУ, у червні сумарна кількість виданих іпотек за програмою "єОселя" та за власними програмами банків склало 527 кредитів). Також очікується поновлення іпотечних програм в щонайменше в ⅓ банків (наразі активні іпотечні програми діють лише в 5 банках).

"Звісно наразі неможливо врахувати воєнні ризики, можливі наслідки терористичних атак ворога та їхній вплив на економіку, на суспільні настрої. Проте керівники банків налаштовані досить оптимістично: економіка зараз досить міцна, щоб вдало пройти осінньо-зимовий період", — резюмував Сергій Мамедов.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що блекаут скасовується і розповідав, скільки енергоблоків АЕС вже відремонтували. Також ми повідомляли, скільки коштує підготуватися до важкої зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.