Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Страхування під час війни: чи виплатять гроші, якщо житло зруйноване після "прильотів"

Повномасштабна війна триває вже понад півтора року, тому для багатьох українців подібні питання є дуже актуальними

Фото: Pexels

Чи можливо застрахувати житло під час війни

Фото: Pexels

Зараз багато українських родин отримають кошти від держави на ремонт пошкодженого житла за програмою "єВідновлення". Але чи можна отримати додаткові кошти з інших джерел? В умовах повномасштабного вторгнення все більше українців цікавляться питанням страхування житла. Це пов'язано з високим ризиком потрапляння у дім чи квартиру різних снарядів, уламків російських ракет чи просто пошкодження житла ударними хвилями.

Провідний юрисконсульт Nota Group Юрій Бойко розказав для РБК-Україна, як працює страхування житла під час активний бойових дій.

Чи страхують в Україні житло від руйнувань під час війни

Закон України "Про страхування" передбачає, що страхові компанії здійснюють страхові виплати, якщо настають страхові випадки, які передбачені договором.

Якщо воєнні дії, які спричинили пошкодження, згідно з документом, є страховим випадком, то страхова компанія зобов’язана здійснити страхову виплату у разі настання такої події. Але в усіх інших випадках страхові компанії не зобов’язані здійснювати виплати у разі пошкодження житла, що спричинені війною.

"Можливість отримання страхової виплати за пошкоджене внаслідок бойових дій житло залежить від того, чи передбачено в договорі зі страховою компанією такі події як страховий випадок. Але наразі страхові компанії відмовляються надавати такі послуги як страхування ризиків спричинення збитків унаслідок бойових дій. Отже, отримати компенсацію від страхової у разі "прильоту" зараз неможливо", – пояснює Юрій Бойко.

Обмежені виплати та що змінилося у страхуванні за час війни

Наразі в Україні продовжують страхувати житло на випадок крадіжки, затоплення, вибуху або пожежі. Також страхують цивільну відповідальність перед сусідами. Наприклад, на випадок їх затоплення.

"І в цих випадках страхування житла працює, як і в довоєнні часи. Тобто запровадження воєнного стану не впливає на чинність договору страхування і не позбавляє страхові компанії обов’язку відшкодування збитків у вказаних вище випадках. Однак страхування житла навіть від таких випадків має ряд недоліків", – зауважив фахівець Nota Group.

Зазначається, що найголовнішим є обмеження розміру страхових виплат. Страхова виплата зазвичай обмежена якоюсь конкретною сумою. Якщо збитки, завдані майну страхувальника, перевищать цю суму, то решту витрат доведеться покривати самостійного стягувати з винуватця.

"Наприклад, страхова виплата за договором визначена у розмірі 200 тисяч гривень. У разі, якщо сусіди затоплять квартиру (на затоплення припадає понад дві третини звернень за страховими виплатами), і сума збитків складе понад 200 тисяч гривень, страхова у такому виплатить виключно 200 тисяч, а решту доведеться покривати самостійно. Або вимагати компенсувати збитки у сусідів, які здійснили затоплення", – каже Юрій Бойко.

Зазначається, що часто врегулювати подібні ситуації з сусідами не вдається, тому в більшості випадків доводиться звертатися до суду за примусовим стягненням.

Але спеціаліст наголошує, що звернення до суду з позовом – це досить тривала процедура, особливо враховуючи надмірну завантаженість судів після початку повномасштабного вторгнення. Крім того, звернення до суду з позовом вимагає додаткових витрат, таких як сплата судового збору та оплата послуг правової допомоги.

"Варто звернути увагу на той факт, що договір страхування часто передбачає франшизу – частину збитків, що не відшкодовується страховиком згідно з договором страхування. Наприклад, якщо франшиза за договором становить 5% від вартості компенсації, то від суми виплати у 200 000 страхова компанія відрахує ще 10 тисяч", – додає Юрій Бойко.

Кому держава виплачує компенсації за зруйноване житло

Ми вже писали раніше, що люди, які внаслідок повномасштабної війни втратили своє житло, з 1 листопада 2023 року почнуть отримувати житлові сертифікати від програми "єВідновлення".

Зазначається, що громадяни можуть обрати будь-який тип нерухомості у будь-якому місті України. Якщо людина втратила приватний будинок, вона може обрати або сертифікат і обміняти його на квартиру, або отримати гроші та відбудувати нове житло на своїй земельній ділянці.

Але є одна умова – отримане житло не можна продавати протягом п'яти років.

Раніше ми вже писали, кому держава може відмовити у компенсації за зруйноване житло. Також ми пояснювали, які ціни та умови страхування тварин в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.