Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пухнасті друзі під захистом: які ціни та умови страхування тварин в Україні

Розповідаємо, скільки коштує застрахувати домашнього улюбленця або сільськогосподарських тварин в Україні

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Ціни в Україні на страхування домашніх і свійських тварин

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

За кордоном купівля страховки для тварин є загальноприйнятою практикою. В Україні це не набуло широкого розмаху, але на ринку функціонують компанії, що пропонують подібні послуги. Причому мова не тільки про домашніх улюбленців, але й про сільськогосподарських тварин. Поліси страхування є допоміжним інструментом для захисту від непередбачуваних ситуацій і хвороб.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує страховка в Україні та які випадки зазвичай покриває.

Страхування домашніх тварин

Оскільки витрати на ветеринарне лікування можуть сягати великих сум, особливо в разі серйозних захворювань чи травм, то наявність поліса допоможе покрити частину коштів, необхідних на допомогу собаці чи коту. Звісно, домашні тварини, як і люди, підлягають ризикам, зокрема аваріям та іншими нещасним випадкам.

Плюс не виключено, що породисті пухнастики не стануть мішенню для злочинців, які в пошуках наживи викрадуть вашого улюбленця. Страхування компенсує вартість тварини, хоч і не в повному обсязі. Це саме стосується втрати під час подорожей за кордон.

Різні фірми пропонують індивідуальні послуги та одразу вказують, які непередбачувані випадки можуть застрахувати. Від цього також залежить сума щомісячних внесків від власників. Наприклад, одна з українських компаній страхує лише котів і собак і пропонує максимальну виплату в розмірі 25 000 грн.

Види страхування домашніх тварин
Види страхування домашніх тварин
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Під страхові випадки підпадають:

  • отруєння;
  • укус іншими тваринами;
  • дорожньо-транспортна пригода;
  • падіння з висоти;
  • побутові травми;
  • травми, отриманні на прогулянці;
  • пошкодження зброєю;
  • протиправні дії третіх осіб.

Розмір страхових сум за тілесні ушкодження
Розмір страхових сум за тілесні ушкодження
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Страхування свійських тварин

Це окремий вид страхування, необхідний для фінансового захисту на випадок загибелі, пропажі, викрадення, вимушеного забою, захворювання, пожежі, стихійного лиха, протиправних дій сторонніх осіб тощо. Страхова сума зазвичай встановлюється в розмірі ринкової або балансової вартості тварини (групи).

Тариф складає від 0,1 до 5% страхової суми на рік одноразово або на виплат. Середній розмір щомісячного платежу в Україні дорівнює 60 грн і більше. Право на послугу мають юридичні особи незалежно від форм власності та господарювання, розташовані на території України. Застрахувати можна велику рогату худобу, коней, овець, свиней, віслюків, мулів, кіз, птицю, верблюдів та ін.

Ціни на екзотичних тварин

Страховка не розповсюджується на екзотичних тварин, таких як змії, шимпанзе, павуки, комахи тощо. Тож українцям, які планують завести щось неординарне вдома, потрібно зважати на це. Звісно, їхня вартість також сильно відрізняється від традиційних домашніх котів і собак (якщо це не породиста тварина).

На порталі оголошень OLX періодично з’являються пропозиції для шанувальників екзотики. Наприклад, за тарантула потрібно віддати в середньому 300-600 грн залежно від розміру та виду. 5 000 грн коштує самка Brachypelma smithi.

Скорпіони дешевші, їх продають в межах 50-150 грн. Але є дорожчі позиції, зокрема вид Heterometrus spinifer, широко розповсюджений в Малайзії, обійдеться в 1 000 грн. За милу капібару треба заплатити до 90 000 грн.

Карликова свиня коштує від 5 000 до 12 000 грн. А змії, залежно від виду, в межах 300-6 000 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що загрожує власникам тварин за жорстоке поводження. Також ми повідомляли, скільки коштують готелі для тварин в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.