Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за пошкоджене житло: українцям озвучили суму виплат

Зараз виплати здійснюються лише на ремонт пошкодженого житла, але незабаром отримають гроші ті, хто залишився без дому

Фото: УНІАН

Озвучена сума виплат від "єВідновлення"

Фото: УНІАН

Влада України призначила допомогу громадянам, житло яких було пошкоджено або зруйновано внаслідок військової агресії Росії. У рамках програми "єВідновлення" українці отримували ваучери як компенсацію за зруйноване житло. Тепер їх можна використати, оплативши перший внесок за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя". Також вже понад 20 тисяч українських родин вже отримали кошти на ремонт пошкодженого житла за програмою "єВідновлення", середня виплата складає 78 тис. грн.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на своїй сторінці у Facebook.

Що відомо про сертифікати

Зазначається, що держава отримала від громадян майже 5 тисяч звернень щодо компенсацій за знищене житло. За словами Шмигаля, у застосунку "Дія" вже згенеровано понад 300 сертифікатів.

"На ці сертифікати цього року виділили з бюджету 2,5 млрд грн. Цього тижня врегулювали деякі питання по цій програмі, що дасть змогу людям почати користуватися сертифікатами за знищене житло вже найближчим часом", – пояснив прем’єр-міністр.

Він також додав, що Росією було пошкоджено 1 455 медичних закладів, 190 цілком зруйновані. Але влада України не чекає закінчення війни, аби взятися за відбудову. Наразі вже 411 медичних обʼєктів повністю відновлено, ще 412 – частково.

"Також за останні 1,5 року вдалося відбудувати понад 500 освітніх закладів", – підсумував Шмигаль.

Як розширюються компенсації "єВідновлення"

Наразі Україна активно розширює можливості державної програми "єВідновлення" для громадян, чиє житло було зруйноване або пошкоджене внаслідок повномасштабної війни. Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт.

Зміни до чинного законодавства передбачають розширення умов для отримання компенсацій за зруйноване або пошкоджене житло. Зазначається. що тепер ця допомога стосується громадян, які самостійно проводили ремонти у своєму житлі, незалежно від суми витрат.

Раніше програма обмежувалася ремонтами вартістю до 200 тисяч гривень. Але тепер обмеження скасовані. Важливою відмінністю є те, що жодних чеків, розписок, фотофіксацій або відеофіксацій не потрібно для отримання компенсацій за роботи з ремонту. Наголошується, що це робить процес набагато простішим та менш бюрократичним для потерпілих.

Виплати здійснюватимуться за новою формою компенсації з 1 січня 2024 року. Сам механізм залишається аналогічним до інших категорій "єВідновлення". Українці можуть подати заяву через Дію, де її розгляне спеціальна комісія.

Зазначається, що розмір виплат визначатиметься на підставі акту первинного огляду пошкодженого житла, який проводиться після виникнення збитків. Цей огляд базується на чек-листі з встановленою вартістю будівельних матеріалів та робіт, який затверджує Кабінет Міністрів України.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то ви можете дізнатися більше у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже писали про пільги та фінансові виплати для військових. Також ми пояснювали, чи доведеться громадянам сплачувати податки з коштів, які були отримані в рамках програми "єВідновлення" як компенсація.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.