Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стане популярною чи впаде на дно – що станеться з криптовалютою в Україні у майбутньому

Криптовалюту в Україні наразі використовують не завжди у законних цілях

Фото:Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як розиватиметься ринок криптовалют в Україні після легалізації

Фото:Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні на початку 2023 року легалізували криптовалюту. Проте електронні гроші насправді зараз використовують лише для того, щоби виводити кошти з країни.

Про це заявив фінансист Сергій Фурса.

На його думку, поява Закону про легалізацію електронних грошей аж ніяк не вплинула на ситуацію.

"Криптовалюта вже використовується як засіб виведення грошей з країни і як засіб оплати послуг в тіньовій економіці. Тому легалізація навряд чи щось може змінити", — пояснив він.

В Україні працюють над впровадженням е-гривні

За задумом Національного банку, ключовим призначенням е-гривні буде виконання всіх функцій грошей та доповнення готівкової та безготівкової форми гривні.

Планується, що е-гривня або CBDC буде зрозумілою та доступною для всіх верств населення, юридичних осіб, державних органів, банків та небанківських фінансових установ.

"Розробка та впровадження е-гривні може стати наступним кроком еволюції платіжної інфраструктури України, сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості й підвищенню довіри до національної валюти загалом", – зазначає заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Наразі НБУ розглядає та опрацьовує такі можливі варіанти використання CBDC:

  • е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  • е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  • е-гривня для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Раніше ми пояснювали, як правильно та безпечно купити криптовалюту в Україні. Також ми розповідали, чому один із мільярдерів вважає, що криптовалюті скоро настане кінець.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.