Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ презентував проєкт е-гривні: як можна буде використовувати цифрові гроші

Цифрова національна валюта може посилити спроможність Національного банку підтримувати цінову та фінансову стабільність

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Е-гривня виконуватиме всі функції грошей

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України презентував учасникам платіжного ринку та ринку віртуальних активів проєкт концепції електронної форми грошової одиниці України – е-гривні.

Про це повідомляють у пресслужбі Нацбанку.

У компанії зазначають, що ключовим призначенням е-гривні є виконання всіх функцій грошей та доповнення готівкової та безготівкової форми гривні.

Використання е-гривні буде зручним та доступним для всіх верств населення, юридичних осіб, державних органів, банків та небанківських фінансових установ.

"Розробка та впровадження е-гривні може стати наступним кроком еволюції платіжної інфраструктури України, сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості й підвищенню довіри до національної валюти загалом", – зазначає заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Він додає, що цей проєкт може позитивно вплинути на забезпечення економічної безпеки та посилення монетарного суверенітету держави. Е-гривня може посилити спроможність Національного банку підтримувати цінову та фінансову стабільність.

Як можна буде використовувати е-гривні

Наразі Національний банк розглядає та опрацьовує такі можливі варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики:

  • е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  • е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  • е-гривня для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Як працюватимуть банки під час блекауту

У разі тривалого блекауту в Україні зачинять більшість банківських відділень. Залишать лише чергові відділення, які працюватимуть на резервних джерелах енергії, а також обслуговуватимуть не лише клієнтів свого банку.

Банківська система не припинить роботу навіть за умов жорсткого і тривалого блекауту. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочено, українці зможуть звертатися в чергові відділення, які визначать самі банки.

Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів, а саме:

  • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
  • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
  • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв'язку для відділень, які працюватимуть;
  • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

Список працюючих чергових відділень необхідно опублікувати на сайті конкретного банку, а також адреси працюючих відділень повинен мати контакт-центр банку та НБУ. На вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту, має бути інформація про чергові відділення.

Також ці відділення мають забезпечити приймання готівки від бізнесу. Причому не лише від підприємців, які є клієнтами цього банку, а й від тих, що зазвичай обслуговуються в інших банках. Впродовж тривалого блекауту деякі банки мають скасувати комісії за зняття готівки в інших банках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які чинники впливають на рівень інфляції та ціни на продукти. Також ми розповідали, що буде з курсом долара у грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.