Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вони залишать вас без грошей: як не натрапити на криптошахраїв

Шахраї постійно вигадують нові схеми, аби вкрасти ваші гроші, однак є правила, які вам допоможуть не потрапити "на гачок"

Колаж: Pro Гроші

Є кілька найпоширеніших видів шахрайства

Колаж: Pro Гроші

Шахраї з початком повномасштабного вторгнення активізувалися, адже люди під час стресу досить вразливі. Тому свої нові схеми аферисти вигадують і для криптоінвесторів. Криптовалюти – прибуткова галузь, а тому тут може бути досить багато недобросовісних "бізнесменів".

Розповідаємо, як розпізнати шахраїв та не втратити усі гроші.

P2P-шахрайство

Українці, які хочуть купити чи продати крипту, заходять на P2P-біржу, де можуть взаємодіяти один з одним напряму.

Трейдери створюють оголошення, а платформа просуває список трейдерів, які мають потрібні покупцю токени. Така система, наприклад, діє на всіх інтернет-сайтах, де ви щось купуєте чи продаєте.

Покупець та продавець повинні надати електронний гаманець або банківський рахунок для транзакції. P2P-платформа тримає криптовалюту й відправляє її продавцю лише після успішного завершення транзакції. До речі, це саме той етап, на якому наживаються шахраї.

Обман відбувається тоді, коли продавець намагається обійти систему біржі й просить покупця заплатити іншим способом. Після того як покупець здійснить платіж, продавець заявить, що він не отримав кошти, і відмовиться виконувати свої зобов'язання по угоді.

Найпоширеніші види шахрайства

Шахрайство з персональними даними. Для цього аферисти використовують платіжний рахунок невідомої третьої сторони до виконання транзакції. Вони можуть надіслати вам нову платіжну інформацію через чат і попросити надіслати гроші туди. Але як тільки ви виконаєте переказ, то шахраї заявлять, що не отримали грошей.

Шахрайство зі скасуванням платежу. Покупець та продавець погоджуються торгувати криптовалютою на P2P-платформі. Покупець переказує кошти на рахунок продавця, щоб він відправив покупцю криптовалюту.

Після того як криптовалюта потрапила до покупця, то він дзвонить у свій банк і заявляє, що транзакція була шахрайською чи помилковою, тому банк скасовує платіж та повертає кошти. Продавець втрачає криптовалюту, а також виторг від продажу.

Як не потрапити "на гачок" до шахраїв

Аферисти у криптосвіті доволі винахідливі, але є кілька простих правил, які вам допоможуть не втратити гроші.

Робіть скриншот, аби у вас постійно були докази всіх транзакцій. Якщо виникли проблеми, то, маючи докази, ви можете довести свою правоту.

Ескроу послуги. Одна з найбільших переваг P2P-платформи в тому, що вона блокує суму від покупця і віддає її продавцю лиш тоді, коли угода здійснена. Цією послугою варто користуватися, адже вона убезпечує від шахраїв.

Підтвердження транзакцій. Якщо ви продавець, то не довіряйте скриншотам покупців про оплату, адже їх легко підробити. Завжди перевіряйте, чи прийшли кошти на ваш криптогаманець або банківський рахунок. І лише після цього здійснюйте угоду.

Спілкуйтеся з покупцем тільки на P2P-платформі. Не переходьте на інші канали зв’язку – Skype, Zoom, Discord, Telegram, WhatsApp. В такому випадку у вас немає жодних гарантій.

Клієнтська підтримка. Якщо виникають будь-які проблеми чи ви помітили підозрілу активність – звертайтеся до служби підтримки P2P-платформи, тоді вони вам допоможуть у розслідуванні та вирішення спорів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як на ім'я іншої людини шахраї беруть кредит. Також ми ділилися лайфхаками, як навести порядок у сімейному бюджеті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.