Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї дісталися до Telegram? Яку підступну схему вигадали, щоб виманити гроші українців

До цього подібні схеми можна було зустріти на просторах інших соцмереж, але шахраї розширили поле своєї діяльності

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні працює нова шахрайська схема

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вигадали нову схему, як викрадати гроші українців онлайн. Це не масові СМС-розсилки із обіцянкою виграшу і не погрози заблокувати рахунок. Тепер зловмисники почали "привласнювати" особистість своєї жертви в Telegram та від її імені просити гроші у близьких та родичів.

Про це пише OBOZREVATEL.

Заступниця директора Української міжбанківської асоціації платіжних систем ЄМА Олеся Данильченко пояснила, що така схема існує вже не перший рік. Однак тепер вона поширилася на Telegram.

Як працює нова схема шахраїв

Як правило, зловмисники навіть не отримували доступ до облікового запису своєї жертви. Тепер для них достатньо створити повну його копію:

  • так само підписати;
  • використати ту саму фотографію;
  • знайти знайомих своєї жертви.

На перший погляд останній пункт може видатися складним. Однак фахівець запевнила, що для цього не потрібно мати особливих технічних навичок. Справа в тому, що часто свої контакти з телеграмами українці самі вказують в інших соцмережах, де можна простежити список "друзів". Знайомі між собою українці є членами одних і тих самих груп у Telegram, лайкають пости одне одного. Саме так шахраї і визначають, кому саме писати.

Як це працює на практиці

Видання описало історію постраждалої киянки на ім'я Леся. Шахраї створили повну копію її облікового запису в Telegram. Про це Лесі розповів її приятель.

Шахраї надіслали йому повідомлення від імені киянки із проханням позичити 5000 грн. Чоловік звернув увагу на те, що обліковий запис, з якого воно надійшло, повністю копіює оригінальний акаунті Лесі (підпис, фотографія, опис у профілі). Молодий чоловік вирішив перевірити інформацію та звернувся до дівчини.

Киянка сказала йому що гроші не просила. Оскільки шахрай встиг вказати номер рахунку, на який просив переказати кошти, Леся вирішила звернутися до служби підтримки банку. Однак там сказали, що через те, що вона не переказала гроші шахраям, скаргу не розглядатимуть.

Експертка Олеся Данильченко назвала дії банку правильними, адже за інших обставин без доступу до грошей українці можуть залишитися лише за однією скаргою. Однак у подібних випадках вона порадила звертатися до кіберполіції.

"Якщо справді є потерпілий або група потерпілих і вони звернулися до банку, або звернулася кіберполіція, тоді рахунок, звісно, заблокують", – розповіла Данильченко.

Як не потрапити до рук шахраїв

Ми вже писали про те, що українцям ніколи і за жодних умов під час телефонних дзвінків чи спілкування онлайн не можна передавати наступну інформацію:

  • особисті дані;
  • номер банківської картки;
  • дані про термін дії банківської картки;
  • CVV2-код;
  • паролі, які надходять в SMS-повідомленні.

В тому разі, якщо ви отримали дзвінок від незнайомої особи, яка запитує особисті дані, негайно покладіть слухавку. Якщо ви стали жертвою спроби шахрайства, то про це слід негайно повідомити за номером 102.

Раніше ми писали про те, до яких підступів вдаються шахраї на ринку праці. Також ми розповідали про топ-3 схеми шахраїв під час обміну валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.