Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Слідкуйте за документами! Клієнту Monobank відмовили в обслуговуванні через паспорт

Через прострочені документи клієнт не міг внести кошти на карту

Фото: Bank.gov.ua, А-банк. Колаж: Pro Гроші

Фото: Bank.gov.ua, А-банк. Колаж: Pro Гроші

У відділені банка-партнера Monobank клієнт зіткнувся з проблемою, яка виникла через прострочений паспорт. Оскільки дані були неактуальні, касир відмовився зарахувати кошти на карту.

Відгук опублікували на порталі Мінфін.

Наприкінці грудня користувач з ніком andriidiachenko завітав до каси А-банку, щоб поповнити рахунок Monobank. Касир перерахував банкноти, почав їх зараховувати на баланс, але з’явилося сповіщення: "Документи клієнта неактуальні (загублені). Поповнення неможливе". Під час розмови з оператором у службі підтримки з’ясувалося, що проблема пов’язана з настанням 25-ліття. Клієнт відсвяткував день народження 12 грудня, але досі не оновив паспорт.

Як уточнив українець, він не отримував жодних повідомлень від Monobank стосовно необхідності актуалізувати особисту інформацію. Більше того, існує Постанова Кабінету Міністрів від 21 жовтня 2022 р. № 1202, яка передбачає, що громадяни України мають обміняти паспорт у разі досягнення 25- чи 45-річного віку протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Тобто не було причин відмовляти в обслуговуванні, тим більше, що пройшло зовсім мало часу після прострочення. Проблему вдалося вирішити, оскільки співробітник А-банку запропонував оновити інформацію на місці, біля каси, шляхом скану закордонного паспорту. "Це називається жахливим ставленням до клієнтів, тим більше – власника преміальної картки, за яку банк бере ті самі 750 грн, що до війни. Більшість переваг картки просто неможливо використовувати у зв’язку з ситуацією в країні", – обурливо зазначив хлопець.

Яка ситуація виникла в іншій фінустанові

У коментарях користувачу написали, що претензія касира була обґрунтованою, оскільки до моменту оновлення паспорту для банка він є не дійсним. До того ж, за словами одного з коментаторів, 30 днів на заміну документу громадянам дає держава, а не приватний банк, який взагалі може просити надати будь-які документи для перевірки, якщо це не порушує закон.

Українець Олексій також додав власну історію, яка трапилася з ним у відділені іншої фінансової установи. Декілька років тому, як запевняє користувач, ПриватБанк відмовив у послугах на підставі неактуального фото у паспорті. Тоді чоловік мав всього три дні, щоб внести кошти по додатковій угоді дисконтування простроченого кредиту.

Проконсультувавшись з юристом, клієнт ще раз прийшов у відділення та відмовився від ідентифікації, оскільки для виконання платежу за реквізитами на користь банку та на суму до N гривень вона не є обов’язковою. Інакше довелося би змарнувати кілька тижнів на дискусії з представниками банку через неможливість відтермінувати угоду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка опція з’явилася в Monobank на випадок відключення світла. Також ми повідомляли, як українцям "натрусити" гроші для ЗСУ перед Новим роком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.