Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штраф у півмільйона гривень! За що в Україні карають власників генераторів

За відсутність всього лише одного документа українцям загрожує штраф у півмільйона гривень

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

За що українців можуть оштрафувати на 500 тис.грн

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які придбали генератори через часті та тривалі відключення світла, може загрожувати чималий штраф за зберігання пального для генератора без відповідних документів.

Сайт Pro Гроші розповідає, що треба знати українцям, аби не отримати штраф у 500 тисяч гривень.

За що можуть оштрафувати власника генератора

Виявляється, що усі суб’єкти господарювання, які зберігають пальне, зобов’язані отримати ліцензію на право зберігання пального. Цього вимагає Закон України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального". Втім, існують й винятки. Наприклад, зберігати пальне без ліцензії можуть:

  • державні або комунальні підприємства або організації;
  • підприємства, що зберігають пальне для власних потреб на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах;
  • суб’єкти господарювання, які зберігають пальне у споживчій тарі до 5 літрів.

Як отримати ліцензію для зберігання пального

Суб'єкти господарювання, які планують використовувати пальне винятково для потреб власного споживання діють спрощені правила отримання ліцензії. Тож для того, аби отримати пальне, необхідно подати до Державної податкової служби за місцем розташування зберігання пального такі документи:

  • заяву з позначкою про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів, що використовуєте для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження;
  • копію платіжного доручення з відміткою банку про те, що оплатили ліцензію.

Коштує така ліцензія 780 грн, видається вона строком на п'ять років. Продовжувати дію документа необхідно щороку.

В Україні нові правила щодо продажу генераторів

Ще у листопаді цього року уряд ввізне мито та ПДВ для імпортних товарів. До списку додали обладнання, яке має допомогти країні пережити енергетичну кризу: генератори, акумулятори та інше.

До того ж генератори, акумулятори та інші пристрої для подолання критичної ситуації в енергетиці дозволили продавати без вимог технічного регламенту. Уряд пішов на це, щоб забезпечити внутрішній ринок обладнанням та для відновлення і стабілізації електро- та газопостачання споживачам.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, скільки ще часу знадобиться українській енергосистемі для переходу на планові відключення світла. Також ми писали, куди киянам йти за продуктами у разі блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.