Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи подешевшають генератори та чи вистачить для них пального? У Раді пояснили

Українці зимою можуть збільшити тривалість використання генераторів, що потребує більше пального

Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, що буде з цінами на генератори

Колаж: Pro Гроші

Не зважаючи на масове використання генераторів цієї зими, дефіциту пального на АЗС не буде.

Про це заявив Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Він зазначив, що у парламенті розуміють – у зв’язку з масовим використанням протягом тривалих періодів часу генераторів зростатиме потреба у паливі для них.

"Але й тут ситуація перебуває під контролем. Необхідні обсяги імпорту в останні місяці повністю покривають потребу. Національні мережі з продажу пального добре відпрацювали логістику і мають уявлення, де у разі потреби законтрактувати додаткові обсяги ресурсу", – пояснив нардеп.

Генератори подешевшають?

Гетьманцев нагадав, що услід за зняттям деяких податків з операцій ввезення імпортних генераторів, уряд ухвалив рішення щодо зняття ПДВ і мит із запчастин для зборки генераторів та іншого енергетичного обладнання.

"Таким чином, вітчизняні виробники відповідної продукції зможуть купувати усе необхідне для їх збирання в Україні приблизно на чверть дешевше, ніж раніше", – додав він.

Раніше Гетьманцев заявив, що рішення про звільнення генераторів від податків під час імпорту не передбачало збільшення їх вартості у два чи в три рази.

Він закликав перекупників відмовитися від подвійної та потрійної націнки, давши можливість людям закупити більше і пережити зиму.

Що буде з цінами на АЗС

Як пояснив раніше сайту Pro Гроші редактор та аналітик Нафторинку Олександр Сіренко, у грудні ціни на пальне навряд чи зміняться. Основною причиною цього є падіння зовнішнього ринку, що відчують і українські споживачі.

На думку експерта, навіть коли українці включать у грудні генератори, то це позначиться на цінах, але тільки на гуртовому ринку. На ціни на АЗС це не вплине.

Загалом експерти єдині на думці, що Україні зараз не загрожує серйозний дефіцит пального. Після осіннього колапсу продукцію почали завозити невеликими партіями з країн Європи, причому паливо не зберігають постійно на одному місці.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль також переконаний, що на тлі підвищеного попиту на генератори та їхнє використання, дефіциту пального на ринку не буде.

Раніше ми пояснювали, який бензин не зіпсує генератор одразу після покупки. Також ми писали про те, як зберігати бензин для якісної роботи генераторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.