Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шлях до поваги та стабільності: як долару США вдалося стати світовою валютою

Розповідаємо, чому американський долар став однією з найпопулярніших іноземних валют у світі та що на це вплинуло

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На світову популярність долара впливає кілька важливих факторів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Американський долар став світовою резервною валютою та однією з основних валют світової фінансової системи. На це вплинуло кілька основних факторів, які зробили долар США однією з найпопулярніших валют світу.

Редакція Pro Гроші вирішила поставити це питання нейромережі ChatGPT та дізнатися про головні причини популярності долара.

  • Економічна міць Сполучених Штатів Америки

Насправді економіка США є однією з найбільших та найрозвиненіших у світі. Там високий рівень виробництва, інновацій, економічної стабільності тощо. Саме це сприяє довірі до долара як до надійної валюти.

  • Ліквідність та широке розповсюдження

У світовій торгівлі та фінансах американська валюта дуже широко використовується, в долара часто проводять розрахунки іноземні компанії, укладають угоди тощо. Тому це певним чином робить валюту легко обмінюваною та ліквідною у багатьох країнах.

До того ж багато міжнародних організацій та банки використовують долар як резервну валюту для регулювання своїх операцій.

  • Стабільність та довіра

Світові інвестори мають високу довіру до долара, адже Сполучені Штати мають стабільні інститути та надійну систему правопорядку. Таким чином проводячи фінансові операції в доларах можна бути впевненими, що ця валюта залишиться стабільною без додаткових ризиків втрати грошей.

  • Історичні чинники

Після Другої світової війни було створено угоду Бреттон-Вудс, яка встановила фіксовані обмінні курси світових валют щодо долара та золота. Таки чином американський долар став світовою валютою. Однак у 1971 році цей стандарт було скасовано, але навіть попри це долар США залишився домінуючим на світовому ринку.

Всі вищеперераховані чинники доводять, що американська національна валюта є привабливим засобом для міжнародних угод та резервною валютою для багатьох країн та організацій.

Чого очікувати від курсу долара надалі

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що вже на початку 2024 року долар, скоріш за все, вийде на ті параметри, які були оприлюднені раніше. Тобто можна очікувати курс близько 41,4 гривні за долар.

Однак, такі зміни будуть поступовими, для українців такий підйом не стане якимось непередбачуваним та шаленим.

Раніше ми розповідали, чому українці скаржаться на долари з ПриватБанку. Також ми писали, що буде з курсом долара та євро у жовтні. Більше про валютний ринок читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.