Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Де вигідніше купувати та продавати долари – експерт розкрив карти

Більшість українців віддають перевагу валютним операціям саме через обмінні пункти, однак експерт назвав найнадійніше місце для обміну

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Эксперт назвав найкраще місце для обміну валют

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Обмінники часто пропонують українцям вигідніший курс ніж той, що встановлюють банки. Тому більшість людей віддають перевагу валютним операціям саме через обмінні пункти. Однак де насправді краще купувати валюту?

Про всі тонкощі журналістам сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

З точки зору безпеки, банк вважається найнадійнішим місцем для обміну валют. Адже клієнт може не сумніватися в тому, що купюри будуть справжніми. До того ж йому видають квитанцію, яка підтверджує проведену операцію, і в банках працюють системи відеоспостереження, які фіксують дії працівників та клієнтів.

Також зараз за банками пильно стежить Національний банк України – це гарантує додаткову безпеку валютних операцій.

Обмінники часто пропонують вигідніший курс ніж той, що встановлюють банки. Тому гарантії, що людина не отримає фальшиві купюри – немає. Проте зараз за обмінниками пильно стежить НБУ, тому не в їх інтересах "рити собі яму", пояснив Плотніков.

Де вигідніше купувати та продавати іноземну валюту

Можна резюмувати, що найвигіднішим способом обміняти долари залишається обмінник. Але якщо у вас в пріоритеті безпека, і ви не хочете отримати фальшиві купюри, то краще звернутися до банку.

Чому українці обирають саме долар

Долар став першою іноземною валютою в Україні після розпаду Радянського Союзу, де валютно-обмінні операції були заборонені, тому перша асоціація в українців саме з доларом.

"Коли ми отримали незалежність в 1991 році, коли пішла лібералізація валютних операцій, то тоді у нас так сталося, що долар — перша іноземна валюта. Не німецька марка, адже в ті часи ще євро не було, а саме долар", – пояснив Плотніков.

Однак це не означає, що ми вважаємо, ніби то долар краще чи гірше. Це просто традиція, адже це наша перша іноземна валюта, вважає експерт.

Раніше ми писали, яка валюта стрімко набирає популярності в Україні, та чому рубль котиться у прірву попри подорожчання нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.