Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шансів мало? Чи можна отримати компенсацію за збитки від окупантів в Україні

Експерт пояснив усі нюанси стягнення шкоди з окупантів за різні види збитків в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відшкодувати збитки за агресію РФ можна в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо ви якимось чином постраждали від дій російських окупантів, наприклад, залишились без будинку, машини чи іншого майна, свої збитки можна спробувати відшкодувати. Для початку, необхідно зібрати докази, але якщо ви вже пройшли цей етап, можна рухатися до наступного.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом і розповідає, як стягнути шкоду з окупантів в Україні.

Адвокат, арбітражний керуючий, керівник практики корпоративне право та М&A фірми "Адвінтел" Антон Ареф'єв зазначає, що стянути таку шкоду можна за рахунок майна РФ та пов'язаних з нею осіб.

Наразі активно обговорюється багато різноманітних механізмів відшкодування збитків, як тих що вже існують, так і тих, які потенційно можуть бути створені.

Територіально всі ці механізми можна розділити на ті, які можна реалізувати на території України, та ті, які необхідно реалізовувати за кордоном.

Серед національних механізмів найбільше обговорюється:

  • спеціалізований національний орган, який буде створений та функціонуватиме на підставі окремого закону;
  • українські суди.

Спеціалізований національний орган

На розгляді у Верховній Раді України зараз знаходиться щонайменше три різні законопроекти, якими пропонується запровадження державного органу, що візьме на себе реалізацію всієї процедури з відшкодування потерпілим особам шкоди, завданої збройною агресією РФ.

Головна суть такого механізму полягає в тому, що вся процедура відшкодування шкоди, завданої збройною агресією РФ, буде централізована в межах єдиного органу.
Антон Ареф'єв

Антон Ареф'єв

Адвокат, арбітражний керуючий, керівник практики корпоративне право та М&A фірми "Адвінтел"

Такий орган буде вживати заходів щодо акумулювання коштів у спеціальному фонді, з якого в подальшому будуть здійснюватися виплати потерпілим в якості відшкодування шкоди.

Це будуть як примусово стягнуті кошти держави-агресора та її резидентів, так і добровільні внески, гранти, інші форми допомоги, а ще доходи від управління коштами, які акумулюються у фонді.

Також фонд має розробити відповідні процедури та забезпечити розгляд заяв про відшкодування шкоди, вести реєстр осіб, які мають на це право та здійснювати їм фактичні виплати.

Великою перевагою такого механізму буде універсальність процедури, що дозволить зекономити багато часу та коштів на послугах консультантів. Крім того, такий механізм потенційно може спростити збір доказів для доведення факту завдання шкоди та її розміру, адже деякі факти та обставини встановлюватимуться лише під час розгляду перших заяв, а в подальшому їх наявність презюмуватиметься, – каже юрист.

Нажаль, вірогідність прийняття та реалізації такого механізму досить невисока.

Пояснюють це тим, що такий орган банально може не впоратися з обсягом поданих заяв, адже майже кожен громадянин України та майже кожна юридична особа так чи інакше зазнали шкоди від агресії РФ.

Крім того, такий орган дублюватиме багато функцій інших державних органів (в тому числі судів), через що виникатиме багато спірних моментів та неузгодженостей.

Треба врахувати і те, що централізація процесу виплати відшкодування шкоди, як і будь який процес з розподілу коштів, несе в собі великі корупційні ризики.

З одного боку, це викличе проблеми з формуванням фонду, а з іншого, це може викликати суспільну напругу, якщо процедури будуть недостатньо прозорими та зрозумілими для більшості потерпілих.

Очевидно, що влада також розуміє ці недоліки, тому розгляд цих законопроектів не форсується, і останнім часом все більше розмов про створення такого органу вже в рамках міжнародного права, – розповідає Ареф’єв.

Національні суди України

Допоки в Україні не створений спеціалізований орган, єдиним національним механізмом залишаються органи судової влади.

Перші спроби стягнути завдану шкоду з РФ в українських судах розпочались ще в 2014 році, але питання судового імунітету держави стримувало розвиток цього напрямку.

Після початку повномасштабної війни Верховний Суд отримав достатні аргументи для висновку про те, що Російська Федерація не має підстав посилатися на імунітет для уникнення відповідальності за заподіяні збитки, а український суд має право ігнорувати імунітет цієї країни.

Тож станом на сьогодні, цілком реально отримати рішення українського суду про стягнення з РФ завданої її діями шкоди.

До того ж у Верховній Раді зареєстровано ряд законопроектів стосовно скасування імунітету РФ під час розгляду справ в українських судах проти неї.

Основною перевагою відшкодування шкоди через стягнення її в українських судах є доступність цього механізму, а також його відносна швидкість.

На доступність впливають такі фактори:

  • невелика вартість судового розгляду в українських судах, порівняно з іноземними та міжнародними інстанціями, що дозволяє використовувати цей механізм не тільки великим компаніям, а й пересічним громадянам з невеликими статками;
  • зрозуміла та усталена процедура розгляду спорів, що дає можливість прогнозувати результат з відносно високою точністю;
  • велика кількість судів по всій території України, завдяки чому потерпілі можуть обирати зручну територіальну юрисдикцію та економити кошті і час на участь у судових засіданнях.

Якщо ж говорити про тривалість розгляду справи, то в середньому українські суди розглядають справи дуже швидко, у порівнянні з багатьма іноземними юрисдикціями, запевняє адвокат.

Пришвидшить процес і той факт, що РФ не буде брати участь в таких судових процесах, а отже не буде ініціювати апеляційний та касаційний перегляд рішень суду першої інстанції, за рахунок чого вони набиратимуть законної сили набагато раніше, – підказує арбітражний керуючий.

Проблеми механізму

Цей механізм має і певні суперечливі питання, по-перше, це предметна та територіальна юрисдикція розгляду таких спорів.

Якщо з предметною юрисдикцією простіше, бо в судах першої інстанції вже склалась певна практика, за якою позови фізичних осіб приймають суди загальної юрисдикції, а позови юридичних осіб – господарські суди. То з територіальною юрисдикцією в господарських спорах трохи складніше.

На відміну від Цивільного процесуального кодексу, Господарський процесуальний кодекс спеціальних норм, пов'язаних зі збройною агресією РФ, не містить.

Тому позови юридичних осіб до РФ про відшкодування шкоди за загальним правилом мають розглядатися:

  • або за місцем заподіяння такої шкоди;
  • або за місцезнаходженням майна Росії, а саме будівлею посольства РФ за адресою, тобто у господарському суді міста Києва.

Також критичним моментом буде повідомлення РФ про судовий розгляд, оскільки вжиття розумних кроків для повідомлення відповідача про судовий процес є одним з вирішальних факторів для можливості визнання та виконання рішення українського суду за кордоном.

Неповідомлення буде грубим порушенням вимог міжнародного права та українського законодавства.

Враховуючи розірвання Україною дипломатичних відносин з агресором, механізм повідомлення РФ про розгляд спору відповідно до Віденської конвенції вже не працює.

Також на сьогодні неможлива відправка поштових повідомлень до Росії через операторів поштового зв`язку України.

Серед найбільш очевидних та доступних способів повідомлення Росії про спір залишаються:

  • публікація на офіційному веб-порталі судової влади України;
  • направлення матеріалів судової справи за допомогою іноземних поштових операторів;
  • направлення матеріалів судової справи в електронному вигляді на електронну адресу Міністерства юстиції РФ.

Краще використовувати одночасно всі можливі способи повідомлення для уникнення в подальшому питання про те, чи дійсно позивач вжив всіх кроків задля повідомлення відповідача, радить Ареф’єв.

Що далі?

Процедура подальшого виконання рішення українського суду на території України є зрозумілою та простою: подання виконавчого документа до виконавчої служби.

Разом з тим, на території України перебуває обмежена кількість активів Росії.

Потрібно розуміти, що право власності на вилучене майно переходить до держави Україна і навряд чи фізичним особам, власникам бізнесу слід розраховувати на відшкодування саме за рахунок цього майна. З огляду на це, наступним кроком для фактичного отримання коштів в якості відшкодування завданої діями РФ шкоди буде виконання рішення українського суду за кордоном, – зазначив експерт.

Цей процес також має багато проблемних моментів, які в пов'язані в першу чергу із судовим імунітетом Росії, який на сьогодні скасований виключно в контексті українського правосуддя і то, лише на підставі судової практики.

Разом з тим, тенденції, які спостерігаються в міжнародному та національному праві наших іноземних партнерів, дозволяють з оптимізмом оцінювати вірогідність реалізації українських судових рішень, особливо в таких країнах як США, Канада та Великобританія.

Але навіть у випадку, якщо фактичне стягнення коштів на підставі українського судового рішення виявиться в найближчій перспективі неможливим, само по собі рішення українського суду буде значним і вагомим аргументом під час застосування альтернативних механізмів стягнення шкоди з агресора, зокрема на міжнародній арені.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як правильно зібрати докази юридичній особі, щоб стягнути шкоду з Російської Федерації і писав, коли очікувати компенсацію за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.