Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ваш бізнес зруйнували окупанти? Які докази потрібні для стягнення компенсації

Експерт розповів, як представникам українського бізнесу зафіксувати збитки від агресії Росії

Фото: Уніан, Зеленський. Колаж: Pro Гроші

Бізнес може отримати більші компенсації

Фото: Уніан, Зеленський. Колаж: Pro Гроші

Російські окупанти завдали збитків не лише окремим українцям, а і їх бізнесу, як малому, так і великому. Сотні складів, магазинів, салонів та іншого майна, були зруйновані або розграбовані з початку активних бойових дій.

Щоб стягнути компенсацію, потрібно правильно зафіксувати шкоду, а як це зробити юридичним особам (бізнесу), сайту Pro Гроші розповів адвокат, арбітражний керуючий, керівник практики корпоративне право та М&A фірми "Адвінтел" Антон Ареф'єв.

Алгоритм фіксації шкоди, завданої військовою агресією РФ юридичним особам, певною мірою збігається з алгоритмом для фізичних осіб.

Так, керівництву та власникам юридичних осіб варто заздалегідь підготувати резервні копії всієї документації та електронних баз, оскільки це набагато простіше та дешевше, ніж відновлення таких даних у випадку їх знищення чи втрати доступу.
Антон Ареф'єв

Антон Ареф'єв

Адвокат, арбітражний керуючий, керівник практики корпоративне право та М&A фірми "Адвінтел"

В першу чергу необхідно зібрати і зберегти правовстановлюючі документи та технічну документацію на майно, наголошує експерт.

Такими документами будуть:

  • витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • свідоцтво про право власності;
  • державний акт на право приватної власності на землю;
  • договір купівлі-продажу;
  • акт про внесення до статутного капіталу юридичної особи;
  • договір іпотеки, на підставі якого набуто право власності у позасудовому порядку;
  • судове рішення про визнання права власності;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • договори, за якими здійснювалось придбання основних засобів/товарів;
  • докази здійснення постачання (акти, видаткові накладні, ТТН) та оплати;
  • бухгалтерські довідки про оприбуткування та балансову вартість активів до моменту знищення;
  • технічні паспорти;
  • проектно-кошторисна документація, тощо.

Першими обов’язковими діями мають бути подання заяви до правоохоронних органів, ДСНС та військової адміністрації, а також фото та відеофіксація наслідків події.

Не зайвими будуть збір показань свідків, публікацій із загальнодоступних джерел та проведення експертиз.
Однак, збір доказів юридичними особами має свої особливості, які варто врахувати.

Зокрема, в межах самостійної фіксації наслідків події необхідно прийняти ряд внутрішніх наказів, а саме:

  • про неможливість використання майна через його знаходження на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій, або у зв'язку із його знищенням чи пошкодженням.
  • про повне або часткове зупинення діяльності підприємства, або про зупинення експлуатації окремого об’єкту у зв’язку із подією.
  • про проведення інвентаризації.
  • про вжиття заходів задля запобігання виникненню додаткових збитків чи їх зменшення.

В залежності від обставин, доцільно повідомити про пошкодження або знищення майна іпотекодержателя та страхову компанію.

Обов'язково необхідно провести обстеження та інвентаризацію майна підприємства, за результатами яких скласти відповідні акти огляду, дефектні акти, протокол інвентаризаційної комісії, акти списання. Зазначені документи обов’язково повинні містити інформацію про те, що майно постраждало внаслідок військової агресії РФ, – каже Ареф’єв.

Оцінка збитків

Окремим важливим доказом будуть фінансові та інші пов'язані із діяльністю підприємства документи, що були складені до 24.02.2022 року.

До них відноситься фінансова звітність за останні 3-5 років, звіти про інвентаризацію майна, аудиторські висновки, експертні звіти про оцінку майна, внутрішні звіти по підприємству щодо минулих, поточних та запланованих обсягів виробництва, інвестицій, заходів із модернізації, бізнес-плани на 2022 та наступні роки, інформація про отримані позики.

Також для оцінки розміру збитків матимуть значення дозволи, ліцензії, документи, що свідчать про порушення ланцюгів постачання або циклів виробництва, про витрати, що були понесені для продовження або відновлення роботи, тощо.

Що ще можна відшкодувати?

Юридичні особи, окрім відшкодування прямих збитків, можуть реально розраховувати і на відшкодування упущеної вигоди.

Упущена вигода може полягати у неможливості отримувати прибуток у зв'язку із неможливістю використання майна (нерухомості, земельної ділянки, обладнання) через їх пошкодження, знищення або втрату контролю, – пояснює юрист.

До упущеної вигоди можна віднести недоотриманий прибуток через невиконання договірних зобов'язань як самим підприємством, так і невиконання зобов'язань контрагентами підприємства. Наприклад, несплата орендної плати в зв’язку з неможливістю використання нерухомості.

Для сільськогосподарських підприємств упущена вигода може полягати у знищенні насаджень або тварин.

Докази упущеної вигоди

Доказами упущеної вигоди будуть договори та інші первинні документи, листування, докази неможливості виконання договору, перелік договорів, за якими не виконані зобов’язання підприємством у зв’язку з воєнними діями, інформація про виконання аналогічних договорів у попередні періоди.

Розмір упущеної вигоди потрібно підтвердити відповідною експертизою.

Окремим видом заподіяної шкоди буде зменшення вартості бізнесу, що може відбутися не тільки через знищення чи втрату майна, а й через зниження доходів у зв'язку із втратою ринку збуту, або у зв'язку із зниженням обсягів виробництва, що обумовлено втратою постачальника сировини, – розповів Ареф’єв.

Такі обставини треба доводити відповідними договорами, первинними документами та листуванням, фінансовими документами, а також оцінками бізнесу проведеними до початку повномасштабної війни та станом на поточну дату.

Порівняно з фізичними особами, у представників бізнесу буде набагато більше можливостей для відшкодування шкоди, завданої військовою агресією РФ, але і роботи для фіксування завданих збитків буде набагато більше.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які компенсації готує уряд для українських підприємців, і розповідав, коли очікувати компенсацію за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.