Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартира, земля чи здоров'я: як зафіксувати шкоду від окупантів і навіщо це потрібно

Розбираємось разом із юристом у тонкощах фіксування шкоди від дій російських окупантів

Фото: Нацполіція, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росію можна змусити заплатити за всі збитки

Фото: Нацполіція, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Агресія Російської Федерації завдала багато горя і збитків українцям. Дехто втратив житло, дехто автомобіль чи коштовності після мародерства, але найстрашніше, звісно, втратити близьких людей.

На жаль, не всі втрати можна повернути, але потрібно змусити агресора заплатити бодай за частину збитків. Сайт Pro Гроші разом з експертом розповідає, як зафіксувати шкоду від окупантів фізичним особам і навіщо це потрібно.

Адвокат, арбітражний керуючий, керівник практики корпоративне право та М&A фірми "Адвінтел" Антон Ареф'єв наголошує, що постраждалі особи мають вже зараз забезпечити збирання відповідних доказів, щоб отримати відшкодування у майбутньому.

Перші кроки

В умовах тривалої війни, невибіркових ракетних та артилерійських обстрілів ніхто в країні не може бути застрахований від того, що в наступну мить він зазнає шкоди від військових дій РФ.

Тому в першу чергу необхідно потурбуватися про збереження всіх наявних документів та інформації щодо майна, оскільки в результаті військових дій вони можуть бути втрачені.

Бажано зробити електронні копії (за допомогою сканера або фотоапарата) всіх правовстановлюючих документів і технічної документації на майно та зберегти такі копії на портативному накопичувачі (карта пам'яті, флешка, зовнішній диск), а також в хмарному сховищі (Google Диск, Dropbox, OneDrive, iCloud тощо).

Туди ж бажано додати й фотографії поточного стану майна, а також електронні копії пов'язаних із майном документів, зокрема поліси страхування, звіти про оцінку, документація щодо капітального ремонту. Також бажано зробити паперові копії таких документів та зберігати їх в іншому ніж оригінали місці, наприклад у родичів чи на роботі.
Антон Ареф'єв

Антон Ареф'єв

Адвокат, арбітражний керуючий, керівник практики корпоративне право та М&A фірми "Адвінтел"

Алгоритм дій

Якщо ваше майно вже пошкоджене чи зруйноване, починається наступний етап.

Передусім наголосимо, що будь-які заходи можна вживати виключно за відсутності загрози для життя та здоров'я, а також із вжиттям всіх можливих та потрібних заходів безпеки.

Одразу ж після настання події необхідно повідомити територіальний підрозділ ДСНС для ліквідації її наслідків, наприклад, гасіння пожежі, вилучення та ліквідації вибухонебезпечних предметів.

Спільно з представниками ДСНС треба скласти відповідний акт про пожежу/аварію із зазначенням її причин і обов'язково отримати примірник такого акту на руки.

Наступним кроком буде подання заяви про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів. Така заява повинна містити детальний опис всіх обставин щодо пошкодження майна, а також відомості про заявника.

Важливо проконтролювати, щоб за поданою заявою протягом 24-х годин з моменту подання було відкрито кримінальне провадження, а заявник отримав витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, – радить адвокат.

Після отримання витягу з ЄРДР, необхідно подати слідчому заяву про визнання потерпілим в рамках даного кримінального провадження та отримати пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого.

Не першочергово, але, все ж таки, важливо, контролювати виконання в рамках кримінального провадження всіх необхідних процесуальних дій:

  • складання протоколу огляду місця події;
  • опитування свідків;
  • призначення експертиз тощо.

Також доцільно письмово повідомити про подію військову адміністрацію або орган місцевого самоврядування із проханням скласти акт про знищення чи пошкодження майна та характер пошкоджень.

Дуже важливо якомога швидше здійснити детальну фото- чи відеофіксацію місця події. Під час фільмування необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • робіть панорамні (із захопленням сусідніх об'єктів), середні та крупні плани об'єкта;
  • знімайте з різних кутів;
  • під час фільмування рухайте камеру максимально плавно та повільно, а також максимально інформативно, але стисло коментуйте те, що ви знімаєте;
  • окрему увагу приділіть епіцентру події, наприклад, місця потрапляння снаряда, залишкам боєприпасів, особливо, з елементами маркування, а також характеру, площі пошкоджень нерухомості, обладнання та іншого майна.

Результати фіксації потрібно закріпити протоколом у складі 3-х осіб (сусіди, очевидці, рятувальники тощо), в якому вказати ідентифікаційні та контактні дані осіб, що склали акт, та здійснювали знімання, дату, час і точне місце його проведення, найменування та серійний номер (IMEI) пристрою, яким здійснювалося фільмування та опис обставин, які зафіксовані.

Дуже важливо зафіксувати подію показаннями свідків.

Для цього, в першу чергу, треба скласти якомога повний перелік людей, яким відомі обставини, пов'язані із подією, їх контактну інформацію та стислий виклад обставин, що їм відомі.

Згодом треба буде зафіксувати показання свідків на відеозапис та письмово з із залученням адвоката або нотаріуса.

Додатковим важливим джерелом доказів можуть бути матеріали із загальнодоступних джерел, тобто ЗМІ, соціальні мережі, записи з камер відеоспостереження.

Фактичний розмір шкоди дуже бажано зафіксувати за допомогою фахових експертиз. У зв'язку з потенційною необхідністю стягнення збитків в межах іноземних юрисдикцій, експертизу бажано проводити з урахуванням міжнародних стандартів, – радить Ареф’єв.

Наостанок, про заподіяну шкоду треба повідомити через спеціально створені для цього ресурси:

Пошкодження нерухомості

В разі пошкодження об'єкта нерухомості, потрібно ще до початку його відновлення або знесення провести будівельно-технічну експертизу нерухомого майна.

В експертному висновку мають бути зафіксовані деталі пошкодження, поточний технічний стан, аварійність, заходи, необхідні для відновлення майна, вид та технічні причини його пошкодження.

Ця експертиза буде визначальною для проведення оцінки розміру завданої шкоди, а також для доведення факту того, що шкода завдана саме внаслідок військової агресії РФ, – пояснив експерт.

Пошкодження земельної ділянки

Пошкодження земельної ділянки може полягати у порушенні родючого шару, засміченні сторонніми предметами, забрудненні різноманітними речовинами, пошкодженням меліоративних систем тощо.

В такому випадку додатковими доказами розміру завданої шкоди в залежності від обставин будуть:

  • акт обстеження земельної ділянки;
  • проєкт землеустрою щодо рекультивації порушених земель, складений відповідно до постанови КМУ від 02.02.2022 № 86, та кошторисна вартість передбачених проєктом робіт;
  • акт комісії, створеної відповідно до "Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам" (постанова КМУ від 19.04.1993 № 284);
  • проєкт реконструкції та капітального ремонту меліоративних систем;
  • документація з землеустрою;
  • дані дистанційного зондування Землі.

Шкода здоров'ю та моральна шкода

В разі завдання шкоди здоров'ю, додатковими доказами будуть виписки з медичної картки, медичні довідки, епікризи, результати обстежень та лабораторних аналізів.

Крім того, необхідно зберігати всі договори, платіжні документи, які стосуються придбання ліків та інших медичних товарів, отримання послуг з діагностування отриманої шкоди здоров'ю, лікування, реабілітації, протезування.

У разі встановлення інвалідності, доказом стане також акт огляду та рішення органу медико-соціальної експертизи про її встановлення.

У випадку ж заподіяння моральної шкоди, необхідно буде звернутись до експерта з метою проведення:

  • психологічного дослідження для встановлення наявності страждань та визначення ступеня їх тяжкості;
  • ​соціального дослідження, для визначення фактичного розміру моральної шкоди.

Фіксування фактів та розміру завданої шкоди − процес нелегкий та досить тривалий, а бойові дії та постійні обстріли значно його ускладнюють, визнає адвокат.

З огляду на це, не варто зволікати з вчиненням всіх необхідних заходів, направлених на фіксацію шкоди, адже це буде першим важливим кроком для поновлення порушених прав.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які компенсації готує уряд для українських підприємців, і розповідав, коли очікувати компенсацію за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.