Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за зруйноване житло – як отримати і коли виплатять гроші

Детально пояснюємо процедуру отримання виплати від держави за зруйновану нерухомість

Фото: НБУ, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Джерела фінансувань для компенсації за житло досі невідомі

Фото: НБУ, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Держава пообіцяла усім українцям, чиє житло зруйнувала війна, відшкодувати його вартість та навіть витрати на ремонт, у разі його пошкодження.

Однак процедура досі залишається незрозумілою для багатьох, тож Pro Гроші розповідають, як отримати компенсацію за свій зруйнований дім.

Подання заявки через "Дію"

На порталі або у застосунку "Дія" подати заяву можна за кілька хвилин. Для цього в меню "Послуги" потрібно обрати пункт "Пошкоджене майно" й заповнити відповідну форму, яка там представлена.

На порталі зазначають, що грошова компенсація надається власникам житла, яке "перебуває на контрольованих Україною територіях та було зруйновано після 14 квітня 2014 року внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією РФ".

Оформлення заявки офлайн

Звернутися за компенсацією можна не лише через "Дію", а й особисто відвідавши ЦНАП або звернувшись до нотаріуса приватної практики.

Вам знадобляться документи, що підтверджують право власності на зруйноване війною майно і, обов’язково, документи, що фіксують факт знищення вашого майна. Відповідні акти можуть скласти працівники ДСНС, до яких і варто звернутися з цим питанням на самому початку.

Хто може претендувати на гроші?

Якщо документи зібрані і ви готові подавати заявку, треба розібратися, хто взагалі може це робити? Отже, закон передбачає таку можливість для:

  • власників майна;
  • замовників будівництва;
  • інвесторів;
  • членів житлово-будівельних (житлових) кооперативів;
  • балансоутримувачів;
  • спадкоємців вказаних осіб.

Зауважте, що просто прописані у житлі люди або особи, що орендують його – не можуть звернутися за виплатою компенсації.

Оцінка збитків

Якщо ваша заявка прийнята, справа переходить на наступний етап, під час якого має бути проведена оцінка завданих збитків, за якою і буде призначено той чи інший розмір компенсації.

Ця оцінка має бути завантажена до Єдиної бази звітів. Якщо наразі спеціаліст не може зафіксувати та оцінити збитки, треба скласти акт опису пошкоджень самостійно і залучити до підписання кількох очевидців, наприклад – ваших сусідів. Не забудьте зафіксувати руйнування на фото і відео, якщо про цей об’єкт є якісь згадки в медіа – долучіть і їх.

Коли чекати гроші?

На жаль, ця інформація невідома нікому, оскільки наразі опрацьовано лише алгоритм фіксування збитків і збирання заяв у одну базу, а процес виплати має окремо розробити Кабмін.

Залишається під питанням і джерело фінансування, оскільки кількість житла, що потребує ремонту або відбудови – сягає десятків тисяч об’єктів.

Однак вже зараз відомо, що кошти виплачуватимуть у порядку черги подання заяв, а пріоритет надається багатодітним сім'ям, особам з інвалідністю І і ІІ груп, учасникам бойових дій та сім'ї загиблих ветеранів війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.