Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї полюють на кредитні гроші: чому постраждала клієнтка ПриватБанку

Кредитна карта, якою клієнтка ніколи не користувалася, стала мішенню шахраїв

Фото: ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

У клієнтки ПриватБанку шахраї вкрали кредитні кошти

Фото: ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

Система захисту особистої інформації та доступу до мобільного додатку, де зберігаються дані про банківські карти, повинна бути пріоритетом фінансових установ, послугами яких користуються мільйони українців. Але з протилежним часто стикаються клієнти ПриватБанку.

Історію про крадіжку кредитних коштів розповіла Марина на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Дівчина з Одеси поскаржилася на зняття грошей двома транзакціями загальною сумою 21 840 грн. 28 листопада, відкривши застосунок Приват24, вона побачила відсутність кредитного ліміту, проте запевняє, що дзвінка з банку чи підтверджуючих SMS/кодів не надходило. Тобто два платежі було здійснено без будь-якого втручання з боку власниці картки.

Також Марина повідомила, що взагалі не використовувала кредитку, їй довелося оформити картку під час реєстрації зарплатного рахунку, оскільки, за словами співробітниці ПриватБанку, без першої не можна отримати другий. Сам пластиковий еквівалент покривався пилюкою у гаманці, а паролі доступу дівчина навіть не запам’ятовувала. Тож передати конфіденційні дані стороннім особам не могла.

Українка звернулася по допомогу до оператора. Спершу вдалося заблокувати карту, потім – відправити заяву на повернення грошей. Клієнтка уточнила на гарячій лінії, що ніколи не розраховувалася кредитними коштами, це можна перевірити по історії транзакцій у додатку. Але цей факт не допоміг швидко розв'язувати проблему: Марину попередили, що чекати на рішення потрібно від 42 до 120 днів.

"Природно, я написала заяву в поліцію і кіберполіцію. Я просто в шоку від того, наскільки гроші не захищені в банку, їх так просто може зняти будь-хто. Як сказав мені співробітник, поки я чекатиму рішення до 120 днів, все одно треба буде сплачувати борг", – поскаржилася постраждала.

Чому могли зникнути кредитні гроші

ПриватБанк у відповідь на звернення дівчини на порталі Мінфін стандартно зазначив, що оплата могла пройти тільки при володінні інформацією про номер картки, СVV-коди та термін дії. Варіант обходу системи безпеки шахраями не розглядається. Фінустанова уточнила, що за зверненням були сформовані запити на оскарження операцій до міжнародної платіжної системи.

Регламент розгляду заявки дійсно становить до 120 днів з моменту її реєстрації: ці терміни суворо встановлені платіжною системою, щоб всі сторони оскарження мали час зібрати потрібні документи. Що стосується розслідування випадків шахрайства, а також розшуку та затримання злодіїв, то ці дії знаходяться поза юрисдикцією банку, ними займаються правоохоронні органи.

У коментарях до відгуку інший користувач платформи вказав, які ще могли бути причини зняття фінансів. Він порекомендував звернутися до адміністрації сайту, на який надійшла оплата. Можливо, стався технічний збій. Якщо цей факт швидко підтвердять, то гроші можуть повернути без втручання банку чи поліції.

Інший варіант – введення при оплаті на сайті невірного номеру картки чи набору чисел з генератора випадкових карток (використовують для налагодження оплати в інтернет-магазинах). Міг статися збіг з номером постраждалої, при цьому правильність введення CVV та терміну дії не важлива.

Рекомендується, у випадку відсутності потреби користуватися кредитними коштами, заблокувати рахунок на оплату в інтернеті й понизити до нуля кредитний ліміт. Так можна самостійно збільшити рівень безпеки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк змінив умови отримання готівки у банкоматі. Також ми повідомляли, що ПриватБанк вимагає погашення кредитів, відкритих шахраями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.