Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Соцдопомога під час війни: як українцям не стати жертвами шахраїв

Зловмисники вигадали новий спосіб, як обманювати українців та викрадати їхні гроші

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, як не стати жертвою шахрая

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час повномасштабної війни майже кожного дня збільшується кількість людей, які потребують соціальної допомоги, зокрема грошової. Вона може бути критично важливою для багатьох сімей, які опинилися в складній ситуації. Проте не варто забувати про обережність, адже шахраї, як і раніше, наживаються на чужій біді.

Як не стати жертвою шахрая, розповіли в Telegram-каналі "Ти ж Юрист".

Дуже часто зловмисники намагаються скористатися ситуацією та обманюють незахищених людей. Вони видають себе за представників благодійних фондів або організацій, які обіцяють надати фінансову допомогу. Їхні схеми дуже переконливі, і це може призвести до великих втрат для людей.


Як розпізнати шахрая

Зловмисники діють за заздалегідь складеним планом, тому українці зможуть їх швидко розпізнати. Зазвичай це відбувається так:

  1. Шахраї телефонують потенційній жертві з невідомого номера і представляються співробітниками благодійного фонду або організації.
  2. Зловмисники обіцяють надати фінансову допомогу і просять вас назвати особисті дані, такі як ім'я, адреса, номер банківської картки, термін її дії та CVV2-код.

Саме за такою схемою найчастіше працюють шахраї. І навіть при тому, що про це часто говорять, люди, які потребують допомоги, все одно стають жертвами зловмисників та добровільно передають інформацію, яка необхідна для заволодіння їхніми коштами на банківських рахунках.

Як уникнути шахрайства

Найголовніше правило, якого потрібно завжди дотримуватися: ніколи не передавайте свої особисті дані, номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, а також паролі, які надходять в SMS-повідомленні, незнайомим особам телефоном.

В тому разі, якщо ви отримали дзвінок від незнайомої особи, яка запитує особисті дані, негайно покладіть слухавку.

Якщо ви вже розмовляєте з нібито представником благодійної організації, переконайтеся, що інформація, яку вам надають, правдива. Зв'яжіться з офіційними джерелами та перевірте, чи дійсно існують програми або фонди, які надають допомогу.

Якщо ви стали жертвою спроби шахрайства, негайно повідомте про це правоохоронні органи за номером 102.

Українці можуть отримати 600 доларів від міжнародної організації

У 2023 році деякі українці отримають 600 доларів від ЮНЕСКО. Стипендію можуть отримати професійні журналісти, редактори та інші творчі працівники медіа, які відповідають таким умовам:

  • живуть та працюють в Україні;
  • заробляють на життя завдяки роботі в журналістиці;
  • дотримуються професійних стандартів і Кодексу етики українських журналістів

Заявку на стипендію можна подати онлайн, вказавши особисті дані, місце роботи в медіа, місце проживання та джерела доходу. Крім того, журналісти повинні подати інформацію про те, як російське вторгнення вплинуло на їхнє життя та надіслати посилання на 3-5 авторських матеріалів, опублікованих після 24 лютого 2022 року.

Раніше ми повідомляли, що ВПО почали масово втрачати свої виплати. Також ми писали, як орендувати квартиру та не стати жертвою шахрая.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.