Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Втратили людяність: найцинічніші схеми шахраїв у 2023 році

У Національному банку України неодноразово попереджали про нові схеми аферистів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти вигадали нові схеми

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Навіть під час війни шахраї продовжують придумати схеми, аби виманити у людей більше грошей. Адже будь-які зміни у країни стають для них поштовхом. Саме тому краще бути обізнаними в діяльності аферистів, аби потім не потрапити "на гачок".

Про нові схеми шахраїв розповів директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін.

Спекуляції на державних виплатах

У Національному банку України неодноразово попереджали про нові шахрайські схеми. Аферисти виманюють у людей дані їхніх платіжних карток, а потім легко знімають гроші.

Наразі держава та різноманітні організації проводять програми виплат українцям. Зловмисники користуються цим і розсилають фейкові SMS-повідомлення про те, що людям зарахували грошову допомогу, і додають посилання, за яким нібито необхідно перейти, аби отримати кошти.

Однак цього робити не варто. Якщо ви замовляли послугу на отримання одноразової грошової допомоги через застосунок "Дія", то очікуйте сповіщення про нарахування грошей у застосунку того банку, клієнтом якого ви є. Сповіщення про нарахування грошей не має містити жодних посилань, а лише текстову інформацію.

Фейкові благодійні збори

Також шахраї продовжують влаштовувати фейкові збори. Адже є випадки, коли вони знаходять фото потерпілих людей в Інтернеті та просять надіслати гроші на допомогу "постраждалим".

Ще аферисти створюють фішингові сайти, які схожі на онлайн-ресурси справжніх благодійних фондів, де нібито можна переказати кошти на підтримку Збройних сил України.

Щоб не потрапити на гачок, то вам слід ретельно перевіряти правильність назви сайтів. Якщо ви отримали посилання на онлайн-ресурс благодійного фонду в месенджері, SMS чи на e-mail, не переходьте за посиланням. Краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на нього.

"Кількість незаконних дій, випадків шахрайства зросла не так значно – всього на 8%. У 2022 році середня сума однієї незаконної операції становила близько 2 200 грн на 1 випадок, що на третину більше, ніж у 2021 році", — розповідає Андрій Поддєрьогін.

Як захистити свої гроші на картці?

Іноді, аби не стати жертвою шахраїв, варто дотримуватися простих правил безпеки:

  • не тримайте PIN-код картки разом із самою карткою, його потрібно знати напам’ять;
  • не розголошуйте PIN-код і CVV2-код своєї платіжної картки третім особам. Ігноруйте запити надати цю інформацію навіть від працівників банку або правоохоронних органів;
  • регулярно змінюйте PIN-код картки. Але робити це потрібно через перевірений банкомат, який розташований всередині відділення банку.

Про інші лайфхаки читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що в Україні вигадали нову схему шахрайства для ВПО. Також ми писали, як українців дурять із квартирами. Більше про фінансові афери читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.