Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Збережіть свої гроші та життя: топ-3 схеми шахраїв під час обміну валют

Найкращий спосіб уникнути обману – це завжди перевіряти легальність обмінника та бути обачними при здійсненні фінансових операцій

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, як не стати жертвою шахраїв при обміні валют

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зловмисники завжди готові використовувати нові можливості для своїх злочинних схем, і обмін валюти не є винятком. В Україні, як і в багатьох інших країнах, існують різні схеми обману при купівлі/продажі іноземної валюти, якими можуть користуватися шахраї, щоб заволодіти грошима жертви.

Сайт Pro Гроші пропонує розглянути 3 схеми, якими можуть користуватися шахраї при обміні валют в Україні, і дамо поради, як не стати жертвою обману.

Псевдообмінники валюти

Однією з найпоширеніших схем обману є використання псевдообмінників валют. Шахраї створюють вебсайти або додатки, які схожі на легітимні обмінники. Ці сайти можуть мати привабливий дизайн і обіцяти вигідні умови обміну, але насправді їх мета – вивести гроші з ваших рук. Щоб уникнути цієї схеми:

  1. Перевіряйте рейтинг і відгуки про обмінник в інтернеті.
  2. Переконайтеся, що вебсайт має безпечне підключення (https://) та ліцензію на обмін валюти.
  3. Ніколи не передавайте свої особисті дані та конфіденційну інформацію невідомим джерелам.

Обмін іноземної валюти в автомобілі

Шахраї часто публікують оголошення на різних вебресурсах щодо обміну значних сум доларів за вигідними курсами. Після цього вони узгоджують з потенційною жертвою зустріч у власному автомобілі.

Під час зустрічі, коли покупець передає гривні шахраю, останній видає покупцеві пакет із валютою. Проте, коли жертва вже виходить з автомобіля, її атакують, завдаючи удар тяжким предметом по голові, щоб вона втратила свідомість. Після цього злочинці швидко втікають з місця події.

Для того, щоб залишитися зі своїми грошима та, що ще важливіше, зберегти своє здоров'я та життя, рекомендується уникати таких пропозицій. Завжди краще скористатися послугами легальних обмінників та банків, навіть якщо вони пропонують менш вигідний курс.

Сувенірні гроші

Однією з найпоширеніших шахрайських схем – сувенірні гроші. Людина передає свої євро або долари, а замість справжніх гривень, вона отримує підроблені гроші, які зазвичай ховають всередину пачки.

Зазвичай такі кошти можуть отримати в нелегальних пунктах обміну валюти, розташованих у місцях з великою кількістю людей, таких як вокзали або базари. Тому важливо перевіряти гроші, не відходячи від вікна обміну.

Який пункт обміну валюти потрібно обирати

Більшість експертів радять українцям купувати долари, адже вони можуть зрости у ціні. Ті, хто наважився на обмін валюти, стикаються з проблемою вибору надійного обмінника. Щоб допомогти нашим читачам журналісти сайту Pro Гроші звернулися за допомогою до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Він порекомендував уникати кіосків на ринках та надавати перевагу спеціалізованим закладам, де є ліцензія на валютні операції та затверджений офіційний курс Національного банку. Також важливо, щоб обмінний пункт був обладнаний детекторами валют та рахувальною машиною для забезпечення безпеки операцій. Однак варто пам'ятати, що навіть добре обладнаний обмінник, але який розташований віддалено, може бути менш надійним, ніж аналогічна установа, яка знаходиться у центрі міста.

Раніше ми повідомляли, як конфлікт між Україною та Польщею вплинув на курс злотого. Також ми писали, як замовити долари в ПриватБанку, ПУМБ та Sense Bank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.