Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Секрети фінансового успіху з дитинства: як "подружити" малечу з грошима

Під час навчання важливо зберігати баланс між інформацією та практикою, а також враховуйте вік дитини

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансової грамотності можна навчитися з дитинства

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Навчання дітей фінансової грамотності є важливим етапом їхнього життя. Адже завдяки в цьому вони зможуть грамотно розпоряджати грошима. Саме тому важливо досить відповідально підійти до цього питання.

Чат-gpt дав кілька порад, які зможуть вам допомогти.

Про що варто памʼятати

Розпочніть з основних понять. Поясніть дітям основні поняття, такі як гроші, бюджет, заощадження, інвестиції, кредит та інші. Важливо, щоб вони зрозуміли, як працює грошова система.

Вчіть їх бюджетуванню. Допоможіть дітям створити свій власний бюджет, навчаючи їх раціонально витрачати гроші та контролювати свої витрати.

Заохочуйте заощадження. Навчіть дітей важливості заощаджень. Можливо, ви можете встановити з ними ціль заощадження для певної мети та допомогти їм слідкувати за своїми заощадженнями.

Розповідайте про інвестиції. Зрозуміння базових принципів інвестицій може бути корисним для дітей. Розповідайте їм про те, як працюють інвестиції та як це може призвести до збільшення їхнього капіталу.

Говоріть про кредит та борги. Поясніть ризики пов'язані із використанням кредитів та боргами. Розкажіть про те, як правильно користуватися кредитними картками та як уникнути проблем із боргами.

Вчіть плануванню. Важливо навчити дітей планувати свої фінанси на довгострокову перспективу. Це може включати планування для освіти, кар'єри та пенсії.

Практикуйте разом. Дозвольте дітям брати участь у різних фінансових рішеннях разом з вами, таким чином вони можуть отримати практичний досвід та поради.

Використовуйте ігри та вправи. Вони можуть бути цікавим та ефективним способом навчання. Вони можуть допомогти дітям зрозуміти складні концепції грошей через веселі та взаємодійні активності.

Зберігайте баланс між інформацією та практикою, а також враховуйте вікові особливості вашої дитини при навчанні фінансової грамотності.

Як навчити дітей заробляти

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua Любомир Остапів розповів, що у молодшому віці, 6-10 років, батьки мають пояснити дитині, навіщо потрібні гроші.

Варто допомогти розібратися малечі, як потрібно заощаджувати кошти на різні цілі, наприклад, на іграшку або враження. Після цього у дитини постає питання: "Де ж взяти гроші на мої цілі?". Потім батьки можуть дати ідеї заробітку, або ж самі запропонувати дитині роботу.

Але це не про традиційну роботу, наприклад, помити посуд, яка і так є серед обов'язків членів сім'ї. Це про більш разові задачі. Наприклад, впорядкувати альбом, зробити діджитал фотографій, налаштувати смартфон тощо.

Більше про це ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, коли слід оформити першу банківську картку для дитини й чого навчити насамперед. Крім того, дізнавайтеся, що треба робити з першими заробітками та коли і як загалом починати розмови про фінанси з дітьми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.