Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова грамотність дітей: які фрази про гроші не можна говорити малечі

Лише завдяки кільком порадам ваші в майбутньому з меншими ускладненнями дійдуть до фінансових успіхів

Фото: УНІАН

З дітьми треба з малечу говорити про гроші

Фото: УНІАН

У сучасному світі гроші мають чималу ціну. Саме тому правильно до них ставитися потрібно вчитися ще з малечку. Однак це не так просто, як може здатися, на перший погляд.

Про це розповідає психолог Дмитро Карпачов.

Експерт назвав 5 виразів, які категорично не можна казати дітям.

"Щоб щось заробити, треба добре попрацювати"

Так точно не можна казати дітям. Натомість варто пояснити малечі, що об'єм зусиль, що додаються до заробітку грошей, ніяк не впливає на кількість грошей.

"Зокрема, можна важко працювати по 12 годин на добу, але отримувати копійки. Тоді як інші працюють по 3-4 години та регулярно літають на Мальдіви відпочивати", – говорить експерт.

"Великі гроші – це не для нас"

Важливо памʼятати, що скільки б людина не заробляла, все одно витратити можна вдвічі більше. Головне, щоб ці витрати були корисними та приносили задоволення.

"Не потрібно спочатку обмежувати свої запити, щоб потім не скаржитись на невеликі заробітки. Дайте зрозуміти дитині, що вона гідна тільки найкращого, і це найкраще обов'язково станеться. Тому все в її руках", – додає психолог.

"Потрібно накопичувати та купувати тільки найнеобхідніші речі"

Ця фраза неправильно, адже важливо пам'ятати, що гроші створені для того, щоб їх витрачати. Замість безглуздого накопичення, краще ставити цілі та досягати їх.

Варто сформувати у дитини звичку не просто збирати гроші, а збирати саме на щось дуже важливе. Коли вже буде вся необхідна сума, то можна себе порадувати. Так малеча отримає заряд емоцій та мотивацію на нові цілі.

"Великі гроші заробляють лише злодії та шахраї"

Якщо постійно про це повторювати дитині, то вона почне підсвідомо уникати можливостей, які дадуть їй високий дохід. Тому що великі гроші можуть бути тільки у поганих людей, а якщо вона хороша людина, то великі гроші не для неї.

Замість того, краще поясніть дитині, що заможні люди прийшли до багатства завдяки своєму розуму та здібностям.

"Гроші – не головне, важливі інші речі"

"Все майже так, але без грошей цих речей може і не бути. Гроші дають свободу вибору, спокій про завтрашній день, впевненість у собі. Такі люди цікаві іншим, до них тягнуться, захоплюються. Маючи гроші, набагато легше стати різнобічно розвиненою особистістю, мати друзів у всьому світі й жити повним, насиченим життям", — йдеться у повідомленні.

Якщо ви припините говорити ці фрази дітям, то в майбутньому вони з меншими ускладненнями дійдуть до фінансових успіхів.

Раніше ми вже розповідали про те, коли слід оформити першу банківську картку для дитини й чого навчити насамперед. Крім того, дізнавайтеся, що треба робити з першими заробітками та коли і як загалом починати розмови про фінанси з дітьми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.