Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансовий шторм попереду? Чи пройшли українці найгіршу точку падіння економіки

Разом з експертами розбираємось, чи досягла Україна найгіршої точки падіння економіки внаслідок війни

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Економіку чекає ще більший струс

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У 2022 році економіка України пережила рекордне за всі роки незалежності падіння. Основною причиною звісно є війна, яка потягла за собою всі інші неприємні процеси. Люди зіштовхнулися з безробіттям і шаленою інфляцією, але, попри все, українці продовжують отримувати пенсії, субсидії та інші виплати, а тарифи на комуналку "залізно" тримаються на одному рівні.

Чи пройшла економіка свою найгіршу точку і чого очікувати далі? Про це ми поспілкувалися з експертами та розповідаємо вам.

Як оцінювати стан економіки?

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу banker.ua Олексій Лупоносов зазначає, що параметрів оцінки надзвичайно багато, але основні критерії, на які має орієнтуватися пересічна людина, такі:

  • валовий внутрішній продукт (ВВП);
  • курс національної валюти щодо іноземних;
  • продуктова інфляція.

Падіння ВВП на 1 відсоток, відповідно до економічних законів, призводить до зростання рівня безробіття на 3 відсотки. Тобто, якщо ми бачимо падіння ВВП, треба зважити, що під час воєнного стану цей мультиплікатор може бути ще більшим. Люди, на жаль, будуть втрачати роботу.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Експерт наголошує, що реальний масштаб падіння економіки можна оцінити лише через певний час після війни, але найнижчої точки ми ще точно не досягли.

Ми ще не прийшли в точку найбільшого падіння ВВП, а щодо курсу валют, то він на сьогодні впливає на те, що ми можемо купувати певну кількість товарів та послуг на свою зарплатню. Щодо фіксованого курсу, то ми вже бачили, як курс був 4 гривні, а потім різко став по 8, був по 8, а став по 16. Це призводить до таких стрибків і це неправильно, гривня має повільно девальвувати, це нормально у такій ситуації, — каже аналітик.

Через це експерт не радить використовувати зараз валютні заощадження, звісно, якщо немає нагальної потреби, бо ви отримаєте за них досить мало одиниць національної валюти. Детальніше про цю проблему аналітик розповідав тут.

Які прогнози?

Міністерство економіки прогнозує, що наступного року падіння ВВП сягне близько 30%, Лупоносов вважає це цілком реалістичним сценарієм, враховуючи усі обставини.

У економічно розвинутих країнах рік вважається успішним, якщо був приріст хоча б на 1% ВВП, тож прогноз падіння на 30% це справді рекордні для нас показники й дуже великий удар для економіки.

Падіння ВВП також призводить до зростання інфляції, але чому ж цей показник так швидко падає?

Чому так відбувається?

Справа не лише в тих руйнуваннях, які принесли окупанти на нашу землю, а й в інших, не таких очевидних наслідках війни.

Наприклад, через воєнний стан та обстріли держави-терористки навіть тилові міста не можуть працювати на повну потужність, знизилася їх ділова активність. Комендантська година суттєво знижує прибутки усіх видів бізнесу, бо раніше 23 година вечора була "дитячим часом".

У Сполучених Штатах близько 35% ВВП становить нічна робота, а вірніше, її результат та прибуток, але ми наразі цього позбавлені. Також РФ робить все, щоб українці не змогли нормально працювати й вдень, обстрілюючи енергетичну інфраструктуру.

Ми в цьому не винні, ми є жертвами, але це все призводить до падіння ВВП. Далі ситуація з банківським кредитуванням. Зараз деякі фінустанови взагалі майже припинили кредитування, проходить політика так званих дорогих грошей, хоча в умовах падіння ВВП має бути все навпаки, — каже експерт.

Щоб покращити ситуацію, банки мають стимулювати кредитами різні сектори економіки, це покращить ситуацію з ВВП та дасть більше робочих місць.

Найгірше у цій ситуації — це не високий долар і навіть не інфляція, а зростання рівня безробіття, впевнений Лупоносов.

Роботу буде знайти неможливо?

Ні, це не зовсім так. Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим зазначає, що у 2023 році нас дійсно чекає велика криза на ринку праці, але у деяких галузях, навпаки, спостерігатиметься кадровий голод.

Особливо затребуваними будуть професії, пов’язані з критичною інфраструктурою, виробництвом, медициною.

Також зміниться структура ринку, жінки почнуть все частіше опановувати спеціальності, як вважалися суто чоловічими.

Також нам знадобиться відновлення земельних ресурсів, оскільки величезна кількість орних земель зараз не в кращому стані. Знову ж таки – дорожнє будівництво, залізниці. І, крім відновлення, потрібне ще й оновлення. Після війни збільшиться попит на медичних працівників, оскільки стрес, пережитий багатьма людьми, зокрема дітьми, серйозно позначається на їхньому ментальному та фізичному здоров'ї.
Валентина Бардадим

Валентина Бардадим

Експертка із працевлаштування

Медикам не просто не будуть знижувати зарплату, а навіть піднімуть її й досить суттєво, впевнена Бардадим.

Якщо казати про працівників критичної інфраструктури, то це передусім енергетики та будівельники. Війна змусила переглянути ставлення до армії, усі зрозуміли, що поруч із РФ без армії ніяк. Тому ще довгий час після завершення військові спеціальності різного роду будуть дуже популярними й високооплачуваними, порівняно з іншими галузями.

Якщо вам не припала до душі жодна з вищезазначених професій, можна звернути увагу на такі спеціальності:

  • психолог;
  • логіст;
  • інженер;
  • викладач.

Саме ці фахівці будуть потрібні для післявоєнного відновлення у подальші роки.

Раніше сайт Pro Гроші відповідав на п’ять питань про гроші у 2023 році, які турбують кожного українця, і писав про особливості банківських карток, які можуть стати пасткою для їх власників.

А більше економічних прогнозів на наступний рік читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.