Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ракети "вдарили" і по долару? Скільки коштує валюта в обмінниках

З початку повномасштабної війни Україна зазнала великих втрат, у тому числі економічних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціна валюти дещо змінилася

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія вчергове завдала по Україні масованого ракетного удару. Ця ситуація вплинула на курс долара, але не суттєво.

За допомогою порталу Мінфін розповідаємо, за скільки можна купити й продати іноземну валюту в обмінниках.

Після обстрілів долар не зріс, а навіть, навпаки, став трохи дешевшим.

Який курс в обмінниках

Станом на 13:00 купити іноземну валюту в обмінниках ви можете по 38,87 гривні, а от продати по 40,00 гривень.

З євро ситуація дещо інша. Купити дану валюту ви можете по 41,96 гривні, а продати по 42,15 гривні.

Що буде з доларом у 2023 році

З початку повномасштабної війни Україна зазнала великих втрат, у тому числі економічних. Експертка з інвестицій та фінансової грамотності та засновниця онлайн-школи з інвестицій FinUp Уміда Самоєнко каже, що якщо українці тримали свої заощадження в гривнях, то вони знецінилися на 30-50% відносно долара.

Наразі девальвація гривні, враховуючи офіційний курс НБУ (36,56 грн/дол.), становить 30%, по міжбанківському курсу (орієнтовно 37,45 грн/дол.) – 33,5%, а по курсу в обмінниках (близько 42 грн/дол.) – 50%.

Восени у Міністерстві економіки опублікували макропрогноз на 2023 рік, згідно з яким до кінця наступного року долар мав би зрости до 50 грн. Однак пізніше прогноз оновили, і так на кінець 2023 року очікується офіційний курс на рівні 45,8 грн/дол. У перші місяці нового року він має складати 42,2 грн/дол. Ринковий, відповідно, буде вищим на близько 10%.

Поки найбільше на долар тисне дефіцит бюджету, який збільшився через витрати на війну з Росією. Трохи пом'якшує ситуацію міжнародна фінансова допомога, однак вона не покриває всіх витрат. Крім того, потужним чинником є зменшення експорту, який є одним з основних джерел валюти в країні.

Курс національної валюти дуже залежить від експорту, в більшості навіть від зернової угоди, яку намагалася зірвати Росія. Рівень експортних поставок в 2022 знизився на 31,5% відносно 2021 року. А це означає, що в країну потрапляє менше валюти, знижується пропозиція на продаж долара, і курс долара починає зростати, – пояснила Самоєнко.

Та попри всі ці проблеми, Нацбанк наприкінці листопада 2022 року все ще утримує офіційний курс на рівні 36,56 грн/дол.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з економікою України у 2023 році. Також ми розповідали, як не втратити гроші при обміні валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.