Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара, ціни та ВВП: що буде з економікою України в 2023 році

Розповідаємо, які прогнози для України дають провідні економісти світу

Фото: УНІАН, Oleksandr Prokopenko. Колаж: Pro Гроші

Через війну інфляція в Україні зросла до максимуму за останні шість років

Фото: УНІАН, Oleksandr Prokopenko. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна завдала колосальних збитків українській економіці. У листопаді інфляція вже досягла свого шестирічного максимуму.

Про те, чи очікувати на поліпшення економічної ситуації в наступні роки йдеться в матеріалі Forbes з посиланням на звіт іспанської консалтингової компанії Focus Economics S.L.U.

Прогнози для України щодо темпів економічного зростання, інфляції, курсу долара та інших ключових макропоказників складали, зокрема, Goldman Sachs, JPMorgan, Moodyʼs Analytics, Fitch Ratings та українські аналітики.

Як економісти бачать економіку України у 2023-2024 роках

Forbes вибрав основні висновки звіту Focus Economics з частини, що стосується України.

Скриншот: Forbes

ВВП почне зростати, але є нюанси

Більшість експертів вважають, що в ВВП України у наступному році може повернутися до зростання. Значною мірою – внаслідок міжнародного фінансування та ефекту низької бази.

Підтримувальним фактором також є відновлення експорту зерна. "Зерновий договір" фактично врятував у цьому році Україну від повного занепаду економіки.

Проте ключовим фактором все-таки залишається хід війни. Тому прогнози можуть погіршитися через:

  • значні руйнування об'єктів критичної інфраструктури;
  • нової хвилі еміграції;
  • суттєву суму боргу.

Серед прогнозів економічного зростання лише один передбачає ще один рік падіння. Інвесткомпанія Dragon Capital прогнозує наступного року падіння ВВП на 5%.

Гендиректор компанії Томаш Фіала пояснює це перебоями з електроенергією. Також Dragon очікує, що гаряча фаза війни триватиме до кінця літа 2023 року.

Скриншот: Forbes

Інфляція та курс долара

Через війну інфляція в Україні зросла до максимуму за останні шість років – 26,5% у листопаді.

Економісти вважають, що інфляція залишатиметься вищою за цільовий показник НБУ у 5% принаймні до 2027-го року.

Серед причин:

  • пошкодження інфраструктури;
  • падіння попиту і пропозиції;
  • тиск на нацвалюту.

Згідно з консенсус-прогнозом Focus Economics, інфляція може сягнути:

  • 29,2% на кінець 2022 року;
  • 21% у 2023 році;
  • 10% у 2024 році.

Укладачі дослідження звертають увагу на стабільність курсу гривні протягом останніх місяців.

"Довіра до валюти зберігається завдяки великим міжнародним резервам і збільшенню надходження іноземної допомоги", – вважають економісти.

Станом на початок грудня резерви НБУ навіть перевищували довоєнний рівень (майже $28 млрд).

Аналітики очікують, що НБУ зберігатиме фіксований курс гривні певний час для забезпечення фінансової стабільності.

Аналітики очікують на такий курс гривні:

  • у 2023 році на рівні 41,2 грн/долар;
  • у 2024 році – 40,4 грн/долар.
Скриншот: Forbes

Найімовірніші сценарії блекауту

Наразі влада розглядає три сценарії блекауту:

1. Блекаут на Лівобережжі

За цим сценарієм Росія концентрує ракетні удари по транзитних підстанціях, які передають електроенергію із заходу на схід країни та бʼє по електростанціях на Лівобережжі.

У такому разі без світла на 12-24 години залишаться Чернігівська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська області, а також підконтрольні Україні частини Харківської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Частково – Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська, Черкаська та Київська області разом з лівим берегом Києва.

2. Блекаут всієї країни

За такого сценарію Росія наносить серію одночасних масованих ударів по електростанціях та підстанціях по всій країні. Проте Україна залишається підключеною до європейської енергомережі.

Тоді вся підконтрольна територія України залишиться без світла на 12-24 години.

Енергосистема України буде заживлена від європейської. Протягом двох годин мають бути заживлені атомні електростанції. Спочатку світло зʼявлятиметься в окремих регіонах, які поступово обʼєднаються в єдину енергосистему.

3. Блекаут всієї країни до 7 днів

За найгіршим сценарієм Росія одночасно завдасть масованих атак по відкритих розподільчих пристроях атомних станцій, а також по підстанціях, які з’єднують українську енергосистему з європейською. Атомні станції можуть втриматись в роботі на одному енергоблоці, маючи 100-140 МВт на власні потреби. Але у разі завдання удару в безпосередній близькості до АЕС з високою ймовірністю атомні станції будуть зупинені. При цьому не буде можливості їх заживлення протягом 2 годин.

Першочергово буде відновлене зʼєднання української та європейської енергосистем. Паралельно буде відновлюватись живлення малих гідроелектростанцій та теплоелектроцентралей.

Електроенергія пріоритетно йтиме на потреби комунальних служб та населення. До 7 днів може знадобитись, щоб відновити роботу атомних електростанцій. Тільки після цього буде заживлена промисловість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з ринком нерухомості у 2023 році. Також ми розповідали, коли тарифи на комуналку почнуть зростати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.