Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар на чорному ринку продовжує дивувати: що відбувається з валютою

Розповідаємо, за скільки можна купити та продати долар на чорному валютному ринку у вівторок, 6 грудня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Долар продовжує слабшати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Станом на 6 грудня, курс долара на чорному валютному ринку дещо змінився в сторону послаблення.

Про це свідчать дані спеціалізованого фінансового порталу Мінфін.

Станом на 17:21, 6 грудня, курс долара становить:

  • купівля – 40,00 грн/долар;
  • продаж – 40,15 грн/долар.

Тим часом в банках долар теж дещо подешевшав. У розрізі фінансових установ готівкові курси такі:

ПриватБанк

  • купівля – 39,40 грн/долар;
  • продаж – 39,90 грн/долар.

Ощадбанк

  • купівля – 40,00 грн/долар;
  • продаж – 40,50 грн/долар.

ПУМБ

  • купівля – 39,50 грн/долар;
  • продаж – 40,50 грн/долар.

Укрексімбанк

  • купівля – 39,90 грн/долар;
  • продає – 40,40 грн/долар.

Що буде з доларом у 2023 році

З початку повномасштабної війни Україна зазнала великих втрат, у тому числі економічних. Експертка з інвестицій та фінансової грамотності та засновниця онлайн-школи з інвестицій FinUp Уміда Самоєнко каже, що якщо українці тримали свої заощадження в гривнях, то вони знецінилися на 30-50% відносно долара.

Наразі девальвація гривні, враховуючи офіційний курс НБУ (36,56 грн/дол.), становить 30%, по міжбанківському курсу (орієнтовно 37,45 грн/дол.) – 33,5%, а по курсу в обмінниках (близько 42 грн/дол.) – 50%.

Восени у Міністерстві економіки опублікували макропрогноз на 2023 рік, згідно з яким до кінця наступного року долар мав би зрости до 50 грн. Однак пізніше прогноз оновили, і так на кінець 2023 року очікується офіційний курс на рівні 45,8 грн/дол. У перші місяці нового року він має складати 42,2 грн/дол. Ринковий, відповідно, буде вищим на близько 10%.

Поки найбільше на долар тисне дефіцит бюджету, який збільшився через витрати на війну з Росією. Трохи пом'якшує ситуацію міжнародна фінансова допомога, однак вона не покриває всіх витрат. Крім того, потужним чинником є зменшення експорту, який є одним з основних джерел валюти в країні.

Курс національної валюти дуже залежить від експорту, в більшості навіть від зернової угоди, яку намагалася зірвати Росія. Рівень експортних поставок в 2022 знизився на 31,5% відносно 2021 року. А це означає, що в країну потрапляє менше валюти, знижується пропозиція на продаж долара, і курс долара починає зростати, – пояснила Самоєнко.

Та попри всі ці проблеми, Нацбанк наприкінці листопада 2022 року все ще утримує офіційний курс на рівні 36,56 грн/дол.

Як НБУ тримає курс та що на нього впливатиме у наступному році

Експертка пояснила, що аби утримувати курс, регулятор витрачає великий обсяг своїх міжнародних валютних резервів, постійно поставляючи валюту на ринок. Так, за її словами, основна причина, чому долар досі не по 50 грн, це обмеження для населення купувати валюту і постійне її постачання з резервів.

Але валютні резерви не нескінченні. Наприкінці 2021 року міжнародні резерви НБУ складали 31 мільярд доларів. На сьогодні вже витрачено 15 мільярдів, майже половина. Враховуючи фінансову допомогу інших країн, загалом резерви НБУ знизилися на 5,5 мільярдів. Витрат НБУ більше ніж доходів, але якщо до кінця 2023 року міжнародні резерви не впадуть нижче критичного рівня (приблизно 20 мільярдів), то девальвація гривні буде помірковою, – розповіла експертка.

У підсумку, всі ці прогнози можуть справдитися, але не варто забувати, що війна непередбачувана і багато чого залежить від самих бойових дій. До того ж росіяни продовжують обстрілювати всю територію України, включаючи критичну інфраструктуру, і далі намагаються завдати якомога більшої шкоди нашій економіці. Тому на курс долара, як і на інші показники, в тому числі інфляцію, у 2023 році впливатимуть такі чинники:

  • геополітична ситуація та обсяг завданої шкоди інфраструктурі України через війну;
  • рівень експорту;
  • фінансова допомога від західних країн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як працює чорний валютний ринок. Також ми розповідали, як не втратити гроші при обміні валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.