Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про гроші можна забути? Чи оплачується лікарняний під час відпустки

У Пенсійному фонді пояснили, як відбувається розрахунок днів тимчасової непрацездатності

Фото: Pexels, Рixabay. Колаж: Pro Гроші

У ПФУ розповіли, як оплачується лікарняний під час відпустки

Фото: Pexels, Рixabay. Колаж: Pro Гроші

Нерідко українці, коли виходять у відпустку, стикаються з непередбаченими обставинами, коли або вони самі, або їхні діти захворіють, майже в перший же день. Замість того, щоб насолоджуватися відпочинком від роботи, вони змушені відвідувати лікарів та проходити лікування. Така ситуація породжує питання: чи можна отримати фінансову компенсацію за дні тимчасової непрацездатності через хворобу під час відпустки?

З цим допомогти розібратися в Пенсійному фонді України (ПФУ).

Як оплачуються дні тимчасової непрацездатності під час відпустки

У ПФУ роз’яснили, що в таких випадках об'єднуються період відпустки та періоди тимчасової непрацездатності однієї особи з різних страхових випадків. Для того, щоб краще пояснити це, українцям навели приклад: працівниці, якій у період з 02 по 15 жовтня 2023 року було надано 14 днів річної оплачуваної відпустки, під час якої вона та її дитина захворіли. Лікар виписав два МВТН (медичні висновки про тимчасову непрацездатність) та два листки непрацездатності: з 09 по 11 жовтня – з причини "необхідність догляду за хворою дитиною" та з 10 по 13 жовтня – через захворювання, не пов'язане з виробництвом.

Згідно з "Правилами скорочення", які визначають пріоритет різних причин непрацездатності, період тимчасової непрацездатності із причини "необхідність догляду за хворою дитиною" скорочується автоматично листком непрацездатності із причини "тимчасова непрацездатність випадком на виробництві" календарних днів.

Однак, важливо врахувати, що згідно з частиною шостою статті 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", грошова підтримка з тимчасової непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною у віці до 14 років у період відпустки не надається. Враховуючи це положення, оплата за період тимчасової непрацездатності працівниці вказаного прикладу (з 10.10.2023 по 13.10.2023) не надається, оскільки відпустка триває чотири календарні дні згідно з законодавством.

Отже, хоча існують можливості отримання компенсації за тимчасову непрацездатність під час відпустки, важливо уважно вивчати законодавство та звертатися за консультацією до Пенсійного фонду України для правильного розуміння умов і обмежень.

Скільки платять за травму на виробництві

Працюючи на виробництві люди можуть отримати травми або хвороби. В такому разі їм мають право претендувати на два напрямки допомоги:

  • догляд вдома;
  • натуральна допомога.

У випадку догляду вдома, потерпілим надається можливість вибору способу отримання соціальної послуги: укладання договору з фізичною чи юридичною особою, що надає послуги, або виплата грошової компенсації члену сім'ї чи іншій особі.

Також потерпілі можуть отримувати щомісяця натуральну допомогу, що включає компенсацію вартості санітарно-гігієнічних засобів, продуктів харчування, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності. Розмір компенсації визначається як частина мінімальної заробітної плати, залежно від виду натуральної допомоги.

Раніше ми повідомляли, у яких випадках українцям не оплатять лікарняні.Також ми писали, хто перший отримає гроші, якщо військовий зник безвісти

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.