Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лише за свій кошт: у яких випадках українцям не оплатять лікарняні

Розповідаємо, кому з українців можуть відмовити у виплаті допомоги по втраті працездатності

Фото: Pexels

Лікування - це справа хворого

Фото: Pexels

Офіційно працевлаштовані українці мають право на лікарняні та на виплату їм допомоги по тимчасовій непрацездатності. Однак, в окремих випадках, перебування на лікарняному українцям можуть не оплатити.

Про те, коли не оплачується лікарняний, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Згідно з законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та ст. 16 ЗУ Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", українці можуть залишитись без допомоги по тимчасовій непрацездатності якщо:

  • особа навмисно заподіяла шкоду своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;
  • особа перебувала під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;
  • тимчасова непрацездатність настала у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням;
  • громадянин отримав травму або захворювання при вчиненні кримінального правопорушення;
  • застрахована особа перебувала у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

А також виплата не надається за період тимчасової непрацездатності, зазначений у листку непрацездатності, визнаному необґрунтованим та за час примусового лікування, призначеного за судовим рішенням. Підставою для втрати права на допомогу по тимчасовій непрацездатності можуть стати:

  • порушені встановлені лікарем рекомендації та режим;
  • неявка без поважних причин на медичний огляд.

Чи можна взяти лікарняний для догляду за дорослим членом сім'ї

Отримати лікарняний українці можуть не лише коли хворіють самі чи їх діти, листок непрацездатності можна отримати навіть для догляду за дорослим членом родини. Такий документ видається лікарем одному із тих в родині, хто працює.

Зазвичай лікарняний для догляду за хворим дорослим видається з моменту першого дня непрацездатності та не більше ніж на три дні. Однак бувають винятки коли лікарняний можна продовжити, але не довше ніж до семи днів. При цьому враховують побутові обставини та тяжкість хвороби члена родини.

Раніше ми писали, чи може лікування у приватних клініках може стати безплатним, а також кого з лікарів не зможуть забрати на фронт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.