Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати родинам військових: хто перший отримає гроші, якщо захисник зник безвісти

Наразі в Україні чітко визначена черговість нарахування виплат у разі, якщо військовослужбовець потрапив у полон або зник безвісти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Родини таких захисників мають право на грошову допомогу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Згідно з українським законодавством, у разі, якщо військовослужбовець потрапив у полон або вважається зниклим безвісти, його родина має право отримання щомісячного грошового забезпечення захисника. Однак, у багатьох громадян виникає питання щодо черговості нарахування виплат.

Про те, хто перший з сім'ї отримає грошові виплати, розповів адвокат Роман Лихачов на своїй сторінці у Facebook.

Оскільки родини полонених або зниклих безвісти захисників мають право на отримання їхнього щомісячного грошового забезпечення, відповідно, визначена й черговість осіб, які перші отримають виплати:

  • перша черга – дружина (чоловік);
  • друга черга – повнолітні діти, які проживають разом з дружиною (чоловіком), або законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства – незалежно від їх віку), а також особи, які перебувають на утриманні військовослужбовців;
  • третя черга – батьки військовослужбовців.

"Варто зауважити, що кожна наступна черга набуває права на виплату лише при відсутності осіб, зазначених у попередніх чергах, а при наявності декількох осіб, зазначених в одній черзі, проводиться належна їм виплата рівними частинами", – пояснив адвокат.

Хто має право на грошову допомогу у разі загибелі військового

Родина загиблого військовослужбовця має право на отримання грошової допомоги від держави. Згідно з чинним законодавством, сума виплати розподіляється рівними частинами на всіх отримувачів, які мають право претендувати на допомогу.

Таким чином, отримати виплату у разі загибелі військовослужбовця можуть:

  • батьки (мати й тато);
  • дружина або чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти до 18 років;
  • діти, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними повноліття;
  • утриманці загиблого.

Якщо хтось із вищезазначених осіб не претендує на виплати, то від своєї частки можна відмовитися на користь іншого члена сім'ї. Також варто зауважити, якщо хтось із членів родини не звернувся за своєю часткою протягом трьох років, то вона розподіляється між іншими, хто має право на таку допомогу.

Раніше ми розповідали, які пільги та виплати належать військовим з відзнакою. Також ми писали, на які соціальні виплати можуть розраховувати українці в листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.