Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Захист працівників: скільки виплачують за травму, отриману на виробництві

Згідно з законодавством, працівники можуть отримати соціальні послуги за двома напрямками

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати грошову компенсацію за травму на роботі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інколи трапляються ситуації, коли людина під час роботи отримує травму або ж захворювання, яке пов'язане з професійною діяльністю. В такому випадку вони мають право претендувати на допомогу.

У Пенсійному фонді розповіли про зміни щодо допомоги у постанові Кабміну № 775 "Деякі питання реалізації прав потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на отримання соціальних послуг".

ПФУ розкрив можливості та переваги нових соціальних послуг, доступних для людей, які постраждали внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Оновлений підхід передбачає два основних напрямки надання допомоги:

  • догляд вдома;
  • натуральна допомога.

Яку допомогу можна отримати при догляді дома

Постраждала особа має можливість обрати спосіб отримання соцпослуги догляду вдома. Це може бути здійснено через укладання договору з фізичною чи юридичною особою, яка надає такі послуги. Також можливий варіант виплати щомісячної грошової компенсації за надання соціальної послуги догляду вдома членом сім'ї або іншою особою.

Розширено перелік видів послуг, за якими можна отримати компенсацію у разі надання догляду вдома. Основні напрямки включають постійний сторонній догляд, спеціальний медичний догляд та побутове обслуговування. Розміри щомісячної грошової компенсації визначаються залежно від потреби:

  • спеціальний медичний догляд – 6 700 грн;
  • постійний сторонній догляд – 3 350;
  • побутове обслуговування – 1 675 грн.

Рішення про вид догляду приймається на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії, медичного висновку про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі, виписки з акта огляду медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації.

Що означає натуральна допомога

Потерпілі мають можливість отримувати натуральну допомогу щомісяця. Це компенсацію вартості санітарно-гігієнічних засобів, продуктів харчування, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності. Розмір компенсації визначається як частина розміру мінімальної заробітної плати залежно від виду натуральної допомоги.

Хто визначає необхідність у наданні соцпослуг

Процес визначення потреби у наданні соціальних послуг проводиться соціальним працівником на підставі акта оцінки потреб сім'ї/особи, який враховує дані висновку лікарсько-консультативної комісії та інших медичних документів.

Важливо підкреслити, що соціальні послуги догляду вдома та натуральна допомогу можуть надаватися одночасно.

Чи зростуть зарплати українців після війни

Сайт Pro Гроші разом з експертом, економістом та аналітиком центру "Об'єднана Україна" Олексієм Кущем розібралися, що буде відбуватися з заробітними платами українців після завершення війни. За його словами, наразі важко робити прогноз, адже невідомо коли це все закінчиться.

У разі великих програм відбудови країни, варто чекати на зростання зарплати. Проте варто розуміти, що буде спостерігатися дефіцит робочої сили.

Скоріше за все буде запущена програма відбудови, будуть надходити великі інвестиції в Україну, а от людей не вистачить для такої кількості роботи, – говорить експерт.

Саме цей фактор буде диктувати зростання заробітних плат. Тобто, на ринку праці найманий працівник буде головним, але для цього потрібне досить потужне відновлення економіки.

Раніше ми повідомляли, що робити, якщо виникла помилка в Реєстрі застрахованих осіб. Також ми писали, які компенсації можуть отримувати роботодавці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.